Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mleka,
- szklanka mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Na farsz:
- 8 dużych plastrów szynki,
- 8 plastrów sera żółtego,
- 1/2 pęczka listków bazylii lub nieco szczypiorku,
- 1/2 pęczka dymki,
- pieprz,
- olej,
- sól,
- słodka papryka,
- opcjonalnie według uznania: pieczarki, suszone pomidory.
Przygotowanie:
Jeśli znudziły ci się już naleśniki z dżemem lub owocami, koniecznie spróbuj przyrządzić naleśniki na słono. Możliwości jest niezwykle wiele. Nasze ulubione wersje to naleśniki po meksykańsku, naleśniki ze szpinakiem i fetą oraz te najprostsze - naleśniki z szynką i serem.
Cały sekret tkwi w odpowiednim przepisie na naleśniki. Powinny być cienkie, ale puszyste w środku. Jak zrobić idealne naleśniki z szynką i serem?
- Mleko zmiksuj z jajkami, mąką, szczyptą soli.
- Usmaż 8 cienkich naleśników.
- Na środku każdego naleśnika połóż pół plasterka szynki, plasterek sera, kilka listków bazylii (odrobinę szczypiorku) i posiekaną dymkę.
- Dopraw pieprzem i słodką papryką.
- Jeśli masz ochotę, farsz możesz wzbogacić np. pieczarkami lub suszonymi pomidorami.
- Boki złóż do środka.
- Naleśniki obsmaż na oleju.
- Naleśniki z szynką i serem podawaj na ciepło.
Zobacz więcej przepisów:
Naleśniki z sosem czekoladowym
Naleśniki czekoladowe
Przepisy na naleśniki