Naleśniki z szynką i serem. Pyszny obiad na słono

Naleśniki z szynką i serem możesz wzbogacić dodatkiem pieczarek lub suszonych pomidorów. Farsz dopraw słodką papryką, dodatkowego smaku nada np. posiekany szczypiorek.
Weronika Kwaśniak / 17.01.2022 10:33
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z szynką i serem. Pyszny obiad na słono fot. Adobe Stock, azurita
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Na farsz:

  • 8 dużych plastrów szynki,
  • 8 plastrów sera żółtego,
  • 1/2 pęczka listków bazylii lub nieco szczypiorku,
  • 1/2 pęczka dymki,
  • pieprz,
  • olej,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • opcjonalnie według uznania: pieczarki, suszone pomidory.
Przygotowanie:

Jeśli znudziły ci się już naleśniki z dżemem lub owocami, koniecznie spróbuj przyrządzić naleśniki na słono. Możliwości jest niezwykle wiele. Nasze ulubione wersje to naleśniki po meksykańsku, naleśniki ze szpinakiem i fetą oraz te najprostsze - naleśniki z szynką i serem.

Cały sekret tkwi w odpowiednim przepisie na naleśniki. Powinny być cienkie, ale puszyste w środku. Jak zrobić idealne naleśniki z szynką i serem?

  1. Mleko zmiksuj z jajkami, mąką, szczyptą soli.
  2. Usmaż 8 cienkich naleśników.
  3. Na środku każdego naleśnika połóż pół plasterka szynki, plasterek sera, kilka listków bazylii (odrobinę szczypiorku) i posiekaną dymkę.
  4. Dopraw pieprzem i słodką papryką.
  5. Jeśli masz ochotę, farsz możesz wzbogacić np. pieczarkami lub suszonymi pomidorami.
  6. Boki złóż do środka.
  7. Naleśniki obsmaż na oleju.
  8. Naleśniki z szynką i serem podawaj na ciepło.

Zobacz więcej przepisów:
Naleśniki z sosem czekoladowym
Naleśniki czekoladowe
Przepisy na naleśniki

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA