Naleśniki na słono z serem i szynką. Pyszny i prosty przepis

Naleśniki na słono to pyszny i szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Nadziej je żółtym serem oraz szynką. Dodatkowego smaku nada im szczypiorek i bazylia.
Weronika Kwaśniak / 24.03.2020 10:33
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki na słono z serem i szynką. Pyszny i prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Na farsz:

  • 8 dużych plastrów szynki,
  • 8 plastrów sera żółtego,
  • 1/2 pęczka listków bazylii,
  • 1/2 pęczka dymki,
  • pieprz,
  • olej.
Przygotowanie:

Jeśli znudziły ci się już naleśniki z dżemem lub owocami, koniecznie spróbuj przyrządzić naleśniki na słono. Możliwości jest niezwykle wiele. Nasze ulubione wersje to naleśniki z ze szpinakiem i ricottą, po meksykańsku oraz te najprostsze - z szynką i serem.

Cały sekret tkwi w odpowiednim przepisie na naleśniki. Powinny być cienkie, ale puszyste w środku. Jak zrobić idealne naleśniki na słono?

  1. Mleko zmiksuj z jajkami, mąką, szczyptą soli.
  2. Usmaż 8 cienkich naleśników.
  3. Na środku każdego naleśnika połóż pół plasterka szynki, plasterek sera, pół plasterka szynki, kilka listków bazylii i posiekaną dymkę. 
  4. Boki złóż do środka.
  5. Naleśniki obsmaż na oleju.
  6. Naleśniki na słono podawaj ze świeżymi pomidorami i bazylią. Smacznego!

Zobacz więcej przepisów na wytrawne naleśniki i placuszki:
Placki z kaszy manny
Placki z kaszy jaglanej
Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki z farszem pieczarkowym

DRUKUJ PRZEPIS