Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 0,5 l mleka
Na nadzienie:
- 30 dag białego sera
- 50 dag szpinaku mrożonego
- 10 dag kremówki
- 2–3 łyżki orzechów piniowych (lub posiekanych orzechów włoskich czy arachidowych)
- 1–2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Dodatki:
- olej do smażenia naleśników
- łyżka masła do formy
- szklanka sosu bolońskiego
Przygotowanie:
- Jajka dokładnie zmiksuj z mlekiem, przesianą mąką i szczyptą soli. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj trochę wody. Odstaw na 30 minut.
- Rozgrzej patelnię, natłuść ją olejem. Wlewaj łyżką wazową ciasto w takiej ilości, aby rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni patelni. Usmaż naleśniki z obu stron na jasnozłoty kolor.
- Mrożony szpinak włóż na patelnię. Ogrzewaj, aż odparuje większość płynu. Wymieszaj z kremówką, białym serem pokrojonym w kostkę i uprażonymi orzechami, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
- Naleśniki posmaruj przygotowanym nadzieniem, zwiń w rulony. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż naleśniki. Polej sosem bolońskim. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i zapiekaj około 20 minut.