Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól
- olej
Na sos:
- szklanka kremówki
- 10 dag sera rokpol
- 6 łyżek oliwy
- 50 dag kurek (mrożonych lub świeżych)
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 1/2 szklanki bulionu grzybowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na naleśniki z kurkami!
- Z mąki, mleka, jajek oraz przypraw przygotuj ciasto.
- Usmaż na oleju 12 cienkich naleśników. Trzymaj je w cieple.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy cebula będzie miękka, dodaj kurki.
- Duś, aż będą miękkie, podlewając od czasu do czasu bulionem grzybowym.
- Dodaj śmietanę oraz ser.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Ciepłe naleśniki podawaj z sosem.