Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 jajka
- sól
- olej
Na sos:
- 6 łyżek cukru
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na naleśniki w sosie pomarańczowym!
- Z podanych składników przygotuj ciasto.
- Przykryj i odstaw na 20 minut.
- Na oleju usmaż cienkie naleśniki. Odstaw.
- Patelnie postaw na kuchence, wsyp cukier, wlej sok z cytryny, ogrzewaj, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Nie mieszaj.
- Dodaj skórkę i sok z pomarańczy.
- Wymieszaj, dodaj masło, chwilę wszystko razem przesmaż. Wlej likier.
- Naleśniki złóż, włóż do sosu, podgrzej i połóż na talerzu.