Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- sól
Na nadzienie:
- 40 dag twarogu
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 2–3 łyżki śmietany
Polewa:
- jajko
- 50 ml śmietany
- 1 łyżka cukru
- po łyżce masła i rodzynek
Przygotowanie:
- Do mąki dodaj jajka, mleko, olej i szczyptę soli, zmiksuj. Z ciasta smaż cienkie naleśniki, ułóż je w stosik.
- Twaróg zmiksuj z żółtkami i pozostałymi składnikami nadzienia. Wymieszaj z pianą z białek.
- Masą smaruj naleśniki, formuj z nich krokiety, zwijaj w rulony lub składaj na cztery.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Ułóż w nim naleśniki. Polej jajkiem rozmieszanym ze śmietaną i cukrem, posyp rodzynkami. Zapiekaj ok. 20 min w temp. 200 st. C.