Naleśniki ze szpinakiem i fetą to szybkie i pyszne danie. Idealne, gdy zostanie ci farsz do pierogów, ale nie masz już siły ich lepić. Świetnie sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno - na przykład jako przystawka na imprezie. Nadadzą się jednak również jako pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.
Cały ich sekret opiera się na dobrym przepisie na naleśniki. Powinny być cienkie, ale niezbyt suche. Te z naszego przepisu wychodzą pyszne, ale bardzo delikatne. Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- 3/4 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- 2 paczki świeżego szpinaku,
- 1 opakowanie sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek,
- do podania: świeży tymianek.
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie w misce tak, aby nie zostały żadne grudki.
- Usmaż cienkie naleśniki. Przykryj je wilgotną ściereczką, by nie wyschły.
- Na patelni podgrzej oliwę z oliwek, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Możesz użyć także mrożonego szpinaku.
- Gdy szpinak się już zblanszuje, dodaj pokruszoną w palcach fetę. Dokładnie wymieszaj, ostudź.
- Nakładaj farsz do naleśników. Zwijaj je w rulonik lub składaj w trójkąty.
- Podgrzej naleśniki ze szpinakiem na patelni. Podawaj je ze świeżym tymiankiem i kwaśną śmietaną. Smacznego!
Jeśli nie lubisz smaku fety, możesz zastąpić ją również innymi serami. Naleśniki ze szpinakiem będą smakować równie dobrze z mascarpone lub ricottą. Możesz również dodać do środka świeże zioła - bazylię, koperek lub pietruszkę.
Więcej przepisów na pyszne naleśniki: