naleśniki ze szpinakiem fot. Adobe Stock

Naleśniki ze szpinakiem i fetą. Przepis na obiad dla całej rodziny

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zasmakują każdemu. Dopraw je czosnkiem i podawaj ze świeżym tymiankiem.
Urszula Wilczkowska / 25.03.2020 12:01
naleśniki ze szpinakiem fot. Adobe Stock

Naleśniki ze szpinakiem i fetą to szybkie i pyszne danie. Idealne, gdy zostanie ci farsz do pierogów, ale nie masz już siły ich lepić. Świetnie sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno - na przykład jako przystawka na imprezie. Nadadzą się jednak również jako pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Cały ich sekret opiera się na dobrym przepisie na naleśniki. Powinny być cienkie, ale niezbyt suche. Te z naszego przepisu wychodzą pyszne, ale bardzo delikatne. Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 duże jajka,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • 2 paczki świeżego szpinaku,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • do podania: świeży tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto wymieszaj dokładnie w misce tak, aby nie zostały żadne grudki.
  2. Usmaż cienkie naleśniki. Przykryj je wilgotną ściereczką, by nie wyschły.
  3. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Możesz użyć także mrożonego szpinaku.
  4. Gdy szpinak się już zblanszuje, dodaj pokruszoną w palcach fetę. Dokładnie wymieszaj, ostudź.
  5. Nakładaj farsz do naleśników. Zwijaj je w rulonik lub składaj w trójkąty.
  6. Podgrzej naleśniki ze szpinakiem na patelni. Podawaj je ze świeżym tymiankiem i kwaśną śmietaną. Smacznego!

Jeśli nie lubisz smaku fety, możesz zastąpić ją również innymi serami. Naleśniki ze szpinakiem będą smakować równie dobrze z mascarpone lub ricottą. Możesz również dodać do środka świeże zioła - bazylię, koperek lub pietruszkę.

Więcej przepisów na pyszne naleśniki:

Puszyste bezglutenowe naleśniki. Przepis na śniadanie na słodko
Puszyste bezglutenowe naleśniki. Przepis na śniadanie na słodko
Naleśniki bezglutenowe z tego przepisu wychodzą wyjątkowo puszyste, pulchne i maślane. Doskonale pasują do domowego sosu toffee lub z syropem klonowym.
Naleśniki z pikantnym nadzieniem - przepis, składniki i przygotowanie
Naleśniki z pikantnym nadzieniem - przepis, składniki i przygotowanie
Świetny pomysł na szybki, rozgrzewający obiad.
Naleśniki z fasolką szparagową - przepis składniki i przygotowanie
Naleśniki z fasolką szparagową - przepis składniki i przygotowanie
Smakowity obiad: naleśniki z fasolką szparagową i innymi dodatkami!
Jak zrobić naleśniki dyniowe - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić naleśniki dyniowe - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsze będą z czekoladą lub z dżemem!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/01.10.2017 22:44
solenie przed dodaniem fety to kiepski pomysł, ale gdyby nie ten mały skrzat, to było by idealnie
/08.06.2016 13:03
alina