Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- 0,25 l mleka
- 0,25 l wody
- sól
- olej do smażenia
Na nadzienie:
- 50 dag mielonego twarogu
- 6 łyżek śmietany lub jogurtu
- 2–3 łyżki miodu
- łyżeczka skórki z cytryny
- łyżka cukru waniliowego
- 2–3 łyżki posiekanych migdałów
- cukier do smaku
Na sos owocowy:
- 30 dag drobnych miękkich owoców jagodowych (malin, jagód, porzeczek, truskawek, poziomek)
- 5–6 łyżek dżemu z owoców leśnych
- 2–3 łyżki cukru
Przygotowanie:
- W wysokim naczyniu zmiksuj jajka z mlekiem i wodą. Wsyp przesianą mąkę i szczyptę soli. Ponownie zmiksuj składniki na jednolite ciasto. Odstaw na 30 minut.
- Przed smażeniem ciasto zamieszaj. Jeśli byłoby za gęste, dodaj trochę wody, a jeżeli za rzadkie – dosyp mąki. Na natłuszczonej patelni usmaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
- Twaróg zmiksuj ze śmietaną, miodem, skórką cytrynową i migdałami. Dopraw do smaku cukrem. Naleśniki posmaruj nadzieniem i zwiń w rulony.
- Owoce jagodowe przebierz, umyj. Zmiksuj z cukrem i dżemem z owoców leśnych. Sos podgrzej w rondelku i podawaj do polewania naleśników.