Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 70 dag zmielonego białego sera
- 2 jajka
- ok. szklanki cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- po 2 łyżki rodzynek, drobno posiekanych orzechów włoskich i kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2/3 szklanki słodkiej śmietany
- 2 łyżki brandy
Na ciasto:
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- po szklance mleka i wody (zwykłej lub gazowanej)
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Zobacz przepis na naleśniki z serem i bakaliami!
- Mąkę przesiej.
- Dodaj jajka, mleko, połowę wody i miksuj, powoli wlewając tyle pozostałej wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Dodaj olej lub oliwę i znów zmiksuj.
- Przykryj, chłodź godzinę.
- Wymieszaj - jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj wody, a jeśli za rzadkie - nieco mąki i zmiksuj.
- Rodzynki przelej gorącą wodą, osącz, skrop brandy, przykryj i odstaw na 2 godziny.
- Utrzyj 2 żółtka na puch z cukrem pudrem i miąższem wyskrobanym z laski wanilii, wymieszaj z rodzynkami, skórką pomarańczową, orzechami i serem.
- Z białek ubij sztywną pianę i wmieszaj ją w masę serową.
- Farszem tym nadziewaj naleśniki i obsmażaj je na sklarowanym maśle.
- Można też przełożyć nim placki naleśnikowe w torcie. Wtedy ułożone w tortownicy warstwy tortu (10-12 naleśników, przełożonych dość cienkimi warstwami masy serowej) trzeba polać śmietaną ubitą z cukrem pudrem i żółtkiem oraz doprawioną do smaku sokiem i skórką otartą z cytryny, po czym zapiec na jasnozłoty kolor w temperaturze 170-180°C.