Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- olej
- 3 gałązki bazylii
- sól
Farsz:
- 50 dag twarogu
- 5 dag sera z niebieską pleśnią
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 gałązki bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Listki bazylii zmiksować, dodać do mąki razem z jajkami, mlekiem, łyżką oleju i szczyptą soli. Zmiksować, z ciasta usmażyć cienkie naleśniki.
- Twaróg zmiksować z pokruszonym serem, jajkami i 2 łyżkami parmezanu. Doprawić, odłożyć 3 łyżki. Pozostałą masę wymieszać z posiekaną bazylią, przekładać nią naleśniki układając je w stosik na żaroodpornym talerzu. Wierzch posmarować odłożoną masą, posypać parmezanem. Piec ok. 25 min w 190°C.