Składniki:
Do farszu:- 70 dag miąższu z dyni
- starta skórka i wyciśnięty sok z pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki śmietany 18%
Naleśniki:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 2 jajka
- sól
- olej
Przygotowanie:
1. Dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temperaturze 195 st., aż zmięknie.
2. Ostudź i zmiksuj z resztą składników na farsz, aż powstanie masa.
3. Mąkę zmiksuj z mlekiem i sokiem z pomarańczy.
4. Wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli, wymieszaj.
5. Na oleju usmaż z przygotowanego ciasta 8 cienkich naleśników.
6. Posmaruj naleśniki farszem i złóż według uznania.
7. Przed podaniem zrumień na maśle.
8. Można podawać z lodami, bitą śmietaną lub dżemem.
Przepis z "Pani domu"
2. Ostudź i zmiksuj z resztą składników na farsz, aż powstanie masa.
3. Mąkę zmiksuj z mlekiem i sokiem z pomarańczy.
4. Wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli, wymieszaj.
5. Na oleju usmaż z przygotowanego ciasta 8 cienkich naleśników.
6. Posmaruj naleśniki farszem i złóż według uznania.
7. Przed podaniem zrumień na maśle.
8. Można podawać z lodami, bitą śmietaną lub dżemem.
Przepis z "Pani domu"