Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- jajko
- cukier wanilinowy
Na farsz:
- 30 dag sera białego
- łyżka śmietany
- 2 żółtka
- cukier wanilinowy
- skórka starta z cytryny
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na naleśniki z serem!
- Z mąki, mleka, jajka, cukru i szczypty soli przygotuj ciasto.
- Usmaż cienkie naleśniki.
- Ser ugnieć z cukrem, żółtkami, śmietaną.
- Naleśniki posmaruj serem, zwiń w ruloniki, pokrój ukośnie na kawałki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż kawałki naleśników.
- Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę i skórkę z cytryny.
- Mieszaniną polej naleśniki i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, aż masa się zetnie.