Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- żółtko
- jajko
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 2 dag drożdży
- 2,5 dag margaryny roztopionej
- olej
- 5 dag cukru
Na nadzienie:
- 4 jabłka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort naleśnikowy z jabłkami!
- Drożdże wymieszaj z mlekiem.
- Następnie połącz z resztą składników i zmiksuj na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany.
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Smaż naleśniki, lejąc ciasto na grubość około 1/2 cm.
- Jabłka pokrój w plasterki, obsmaż na maśle, oprósz cukrem i cynamonem.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem.
- Układaj w nim naleśniki naprzemiennie z jabłkami.
- Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.