Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- łyżka oliwy
- olej do smażenia
Farsz:
- 50 dag mielonego mięsa z łopatki
- duża cebula
- mała cukinia
- 3 ząbki czosnku
- szklanka bulionu
- łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 15 dag sera żółtego startego
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj i odstaw na 30 minut.
2. Po upływie wyznaczonego czasu usmaż cienkie naleśniki.
3. Na 5 łyżkach oleju przesmaż posiekaną cebulkę i czosnek.
4. Dodaj mięso. Smaż mieszając, aż mięso się zrumieni.
5. Wlej bulion, dodaj pokrojoną cukinię, zioła, sól, pieprz.
6. Duś na średnim ogniu, aż do wyparowania sosu.
7. Naleśniki obłóż mięsem, złóż, ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
8. Posyp serem żółtym.
9. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 185°C.
Przepis z "Poradnika domowego"