Składniki:
- 1 1/4 mąki
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szklanka maślanki
- 1/2 szklanki tłustego mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła i masło do smażenia
- szklanka jagód lub borówki amerykańskiej
- miód
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce połącz mokre składniki: maślankę, mleko, jajka i roztopione masło. Połącz zawartość obu misek, dodając mokre skadniki do miski z mąką.
- Rozgrzej patelnię z masłem. Wylej na patelnię masę na jeden naleśnik i posyp ją dwoma łyżeczkami jagód. Smaż ok. 2 minut, a następnie przełóż naleśnik na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
- Przed podaniem polej naleśniki miodem.