Naleśniki z jagodami - przepis na amerykańskie pancakes

Amerykanie znają się na deserach. Wypróbuj oryginalny przepis na słodkie pancakes z jagodami!
/ 16.07.2013 05:40
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z jagodami - przepis na amerykańskie pancakes fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 1/4 mąki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki tłustego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła i masło do smażenia
  • szklanka jagód lub borówki amerykańskiej
  • miód
Przygotowanie:
  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce połącz mokre składniki: maślankę, mleko, jajka i roztopione masło. Połącz zawartość obu misek, dodając mokre skadniki do miski z mąką.
  2. Rozgrzej patelnię z masłem. Wylej na patelnię masę na jeden naleśnik i posyp ją dwoma łyżeczkami jagód. Smaż ok. 2 minut, a następnie przełóż naleśnik na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
  3. Przed podaniem polej naleśniki miodem.
DRUKUJ PRZEPIS