Fit naleśniki fot. Adobe Stock

Fit naleśniki - przepisy na dietetyczne naleśniki z mąki ryżowej, pełnoziarnistej, kokosowej

Fit naleśniki mają zdecydowanie mniej kalorii niż tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. Dzięki dodatkowi siemienia lnianego i płatków owsianych dietetyczne naleśniki mają też dużo błonnika. Wypróbuj nasze przepisy.
Barbara Dąbrowska / 22.04.2021 11:51
Fit naleśniki fot. Adobe Stock

Lubisz naleśniki, ale wiesz, że jeden naleśnik z mąki pszennej ma nawet 170 kcal (bez dodatków)? Fit naleśniki to dietetyczna alternatywa dla tego przysmaku. Zobacz jaką mąkę i dodatki wybrać, by fit naleśniki nie rwały się podczas smażenia i były smaczne.

Spis treści:

  1. Jak odchudzić ciasto naleśnikowe?
  2. Jak smażyć dietetyczne naleśniki?
  3. Fit naleśniki - niskokaloryczne nadzienia
  4. Dietetyczne naleśniki z siemieniem lnianym
  5. Fit naleśniki z mąki ryżowej
  6. Fit naleśniki z mąki kokosowej

Jak odchudzić ciasto naleśnikowe?

Podstawą fit naleśników jest mąka i mleko.

Jaka mąka na zdrowe naleśniki?

Jeśli chcesz, by naleśniki nie były zbyt ciężkie (a przy tym mało wartościowe) zastąp zwykłą mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą lub orkiszową.

Mniej kaloryczna od mąki pszennej jest mąka kukurydziana oraz mąka owsiana.

Jeśli chcesz przygotować naleśniki bezglutenowe, użyj mąki kukurydzianej, gryczanej albo ryżowej. Podczas zakupów trzeba jednak uważać - czasami mąka kukurydziana może posiadać zanieczyszczenia, zatem koniecznie wybieraj tę, która została oznaczona logiem przekreślonego kłosa.

Jakie mleko na dietetyczne naleśniki?

Do przygotowania ciasta naleśnikowego w wersji dietetycznej użyj niskotłuszczowego mleka 0,5%

Dodatkowo na 1 szklankę mleka warto dodać 0,5 szklanki wody. Dzięki temu naleśniki są cieńsze, lżejsze, a dodatkowo nie przywierają do patelni podczas smażenia nawet przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.

Dietetyczne naleśniki - uważaj na kaloryczne dodatki

Jeśli zależy ci na tym, by obniżyć cholesterol – użyj tylko 1 żółtka lub zupełnie z niego zrezygnuj. Bez obaw, ciasto na samych białkach także się uda.

Niektórzy do ciasta naleśnikowego dodają cukier - jest to zupełnie niepotrzebne. Słodkie dodatki w postaci świeżych owoców zapewnią wystarczającą słodkość.

Jak smażyć dietetyczne naleśniki?

Najlepszym wyborem będzie zaopatrzenie kuchni w patelnię do smażenia non-stick. Trzeba wiedzieć, że właściwie każdą ilość tłuszczu, którą wyłożymy na patelnię przed smażeniem, wchłonie ciasto.

Dlatego też zdecydowanie najlepsza będzie patelnia ze specjalną powłoką.

Możesz też użyć specjalnego sprayu do oleju, który zapewnia bardzo precyzyjną aplikację.

Niskokaloryczne nadzienie

Gotowy dżem owocowy pełny chemicznych wzmacniaczy smaku i sztucznych aromatów zastąp przesmażonymi owocami.

Za nadzienie do naleśników na słodko może posłużyć także chudy twaróg z miodem lub syropem klonowym. Na wierzch zawsze nakładaj świeże owoce.

dietetyczne naleśnikifot. Dietetyczne naleśniki / Adobe Stock

Naleśniki z siemieniem lnianym

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 0,5%,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 jajo kurze,
  • 4 łyżki siemienia lnianego,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko i wodę wlej do rondla, wbij jajo, roztrzep.
  2. Dodaj siemię lniane i płatki owsiane oraz szczyptę soli.
  3. Odstaw na 15 minut, smaż bez tłuszczu na patelni.
  4. Podawaj ze świeżymi owocami i jogurtem.

Fit naleśniki z mąki ryżowej

Składniki:

  • 2 jajka,
  • szklanka mąki ryżowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka ksylitolu lub cukru kokosowego,
  • pół szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej dokładnie mąkę ryżową razem z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Połącz stopniowo z mlekiem tak, aby nie powstały zbite grudki.
  3. Dodaj jajka i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera elektrycznego.
  4. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodaj nieco mleka lub wody.
  5. Wylej cienką strużkę ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła lub oleju słonecznikowego.
  6. Smaż przez około 30 sekund z każdej strony.
  7. Tak przygotowane dietetyczne naleśniki możesz podawać zarówno na słono, jak i na słodko z owocami.

Fit naleśniki z mąki kokosowej

Składniki:

  • 2 jajka,
  • szklanka mąki kokosowej,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru brązowego,
  • 3/4 szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę kokosową przesiej razem z pszenną pełnoziarnistą.
  2. Dosyp sól i cukier.
  3. Połącz partiami z mlekiem tak, aby nie powstawały grudki. Pamiętaj, najpierw do miski wsyp suche składniki, a potem zalewaj je niewielką ilością mokrych.
  4. Wbij jajka i dokładnie zmiksuj z innymi składnikami na gładką masę.
  5. Wylej na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż dietetyczne naleśniki przez około 30 sekund z każdej strony.

Dietetyczne naleśniki z mąki kokosowejfot. Dietetyczne naleśniki z mąki kokosowej / Adobe Stock

Artykuł został pierwotnie opublikowany 9.01.2014.

Zobacz inne dietetyczne dania:
Dietetyczne kanapki - 7 pomysłów
Jak gotować zupy dietetyczne?
Dietetyczne zdrowe śniadania - przepisy na cały tydzień