Dietetyczne naleśniki z owocami leśnymi - malinami, jeżynami i borówkami. fot. Adobe Stock

Dietetyczne naleśniki z mąki ryżowej, pełnoziarnistej lub kokosowej

Sprawdziłyśmy dla ciebie sposoby na skuteczne odchudzenie ciasta na naleśniki. Nasza fit wersja jest równie smaczna, ale ma znacznie mniej kalorii.
Barbara Dąbrowska / 16.07.2019 11:51
Dietetyczne naleśniki z owocami leśnymi - malinami, jeżynami i borówkami. fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Jak odchudzić ciasto naleśnikowe?
  2. Jak smażyć dietetyczne naleśniki?
  3. Niskokaloryczne nadzienie
  4. Wersja z siemienia lnianego
  5. Z mąki ryżowej
  6. Z mąki kokosowej

Jak odchudzić ciasto naleśnikowe?

Wybierz mąkę

Jeśli chcesz, by naleśniki nie były zbyt ciężkie, a przy tym mało wartościowe zastąp zwykłą mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą lub orkiszową. Mniej kaloryczna od mąki pszennej jest mąka kukurydziana oraz mąka owsiana.

Jeśli chcesz przygotować naleśniki bezglutenowe, użyj mąki kukurydzianej, gryczanej albo ryżowej. Podczas zakupów trzeba jednak uważać - czasami mąka kukurydziana może posiadać zanieczyszczenia, zatem koniecznie wybieraj tę, która została oznaczona logiem przekreślonego kłosa.

Dodaj chude mleko

Do przygotowania ciasta naleśnikowego w wersji dietetycznej użyj niskotłuszczowego mleka 0,5%Dodatkowo na 1 szklankę mleka warto dodać 0,5 szklanki wody. Dzięki temu naleśniki są cieńsze, lżejsze, a dodatkowo nie przywierają do patelni podczas smażenia nawet przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.

Uważaj na dodatki!

Jeśli zależy ci na tym, by obniżyć cholesterol – użyj tylko 1 żółtka lub zupełnie z niego zrezygnuj. Bez obaw, ciasto na samych białkach także się uda!

Niektórzy do ciasta naleśnikowego dodają cukier - jest to zupełnie niepotrzebne! Słodkie dodatki w postaci świeżych owoców zapewnią wystarczającą słodkość.

Jak smażyć dietetyczne naleśniki?

Najlepszym wyborem będzie zaopatrzenie kuchni w patelnię do smażenia non-stick. Trzeba wiedzieć, że właściwie każdą ilość tłuszczu, którą wyłożymy na patelnię przed smażeniem, wchłonie ciasto. Dlatego też zdecydowanie najlepsza będzie patelnia ze specjalną powłoką.

Możesz też użyć specjalnego sprayu do oleju, który zapewnia bardzo precyzyjną aplikację.

Niskokaloryczne nadzienie

Gotowy dżem owocowy pełny chemicznych wzmacniaczy smaku i sztucznych aromatów zastąp przesmażonymi owocami. Za nadzienie do naleśników na słodko może posłużyć także chudy twaróg z miodem lub syropem klonowym. Na wierzch zawsze nakładaj świeże owoce.

Naleśniki z siemieniem lnianym
fot. Adobe Stock

Przepis na zdrowe naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajo kurze
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mleko i wodę wlać do rondla, wbić jajo, roztrzepać.
  2. Dodać siemię lniane i płatki owsiane oraz szczyptę soli.
  3. Odstawić na 15 minut, smażyć bez tłuszczu na patelni.
  4. Podawać ze świeżymi owocami i jogurtem.

Naleśniki ryżowe
fot. Adobe Stock

Z mąki ryżowej

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mąki ryżowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ksylitolu lub cukru kokosowego
  • pół szklanki mleka

Przygotowanie

  1. Przesiej dokładnie mąkę ryżową razem z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Połącz stopniowo z mlekiem tak, aby nie powstały zbite grudki.
  3. Dodaj jajka i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera elektrycznego.
  4. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodaj nieco mleka lub wody.
  5. Wylej cienką strużkę ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła lub oleju słonecznikowego.
  6. Smaż przez około 30 sekund z każdej strony.
  7. Tak przygotowane możesz podawać na słono, jak i na słodko z owocami.

Naleśniki z mąki kokosowej
fot. Adobe Stock

Z mąki kokosowej

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru brązowego
  • 3/4 szklanki mleka

Przygotowanie

  1. Mąkę kokosową przesiej razem z pszenną pełnoziarnistą.
  2. Dosyp sól i cukier.
  3. Połącz partiami z mlekiem tak, aby nie powstawały grudki. Pamiętaj, najpierw do miski wsyp suche składniki, a potem zalewaj je niewielką ilością mokrych.
  4. Wbij jajka i dokładnie zmiksuj z innymi składnikami na gładką masę.
  5. Wylej na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż przez około 30 sekund z każdej strony.

Zobacz inne dietetyczne dania:
Niskokaloryczna, bez jajek i sera - pizza na spodzie z kalafiora
Hit - 10 propozycji dietetycznych obiadów
Domowa dieta pudełkowa – gotuj zdrowo, szybko i tanio