Składniki:
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- sól
- olej
[CMS_PAGE_BREAK]
Na syrop:
[CMS_PAGE_BREAK]
- 3 duże pomarańcze
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki prażonych płatków migdałowych
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
1. Jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli i olej wymieszaj mikserem.
2. Stopniowo dodawaj tyle wody, aby ciasto miało odpowiednią, niezbyt gęstą, gładką konsystencję.
3. Usmaż cienkie naleśniki.
4. Miód, cukier, rodzynki, sok z 2 pomarańczy i kandyzowaną skórkę pomarańczową połącz ze sobą.
5. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
6. Formę posmaruj masłem.
7. Usmażone naleśniki składaj w harmonijkę, układaj obok siebie w formie i zalewaj syropem.
8. Piecz 15 minut w temp. 160 st. C.
9. Przed podaniem udekoruj cząstkami pomarańczy i migdałami.