Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- łyżka oleju
- 20 dag owoców np. truskawki, śliwki, brzoskwinie z puszki
- 5 dag białej czekolady
- 10 dag mrożonych truskawek
- 5 dag mrożonych malin
- 4 czubate łyżki cukru
- otarta skórka z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
1. Owoce na sos rozmrozić, pokroić na małe kawałeczki, a następnie zasypać cukrem.
2. Odstawić na 3 godziny.
3. Po upływie 3 godzin zmiksować.
4. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno.
5. Do masy żółtkowej przesiać mąkę, dodać białka i wymieszać.
6. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wylać część masy i smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron.
7. W taki sam sposób usmażyć resztę naleśników.
8. Czekoladę rozpuścić np. w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladą polać letnie naleśniki, obłożyć pokrojonymi owocami, zwinąć według uznania.
9. Podawać z przygotowanym sosem owocowym i kulką lodów.
Przepis z "Poradnika domowego"
2. Odstawić na 3 godziny.
3. Po upływie 3 godzin zmiksować.
4. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno.
5. Do masy żółtkowej przesiać mąkę, dodać białka i wymieszać.
6. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wylać część masy i smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron.
7. W taki sam sposób usmażyć resztę naleśników.
8. Czekoladę rozpuścić np. w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladą polać letnie naleśniki, obłożyć pokrojonymi owocami, zwinąć według uznania.
9. Podawać z przygotowanym sosem owocowym i kulką lodów.
Przepis z "Poradnika domowego"