Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag mąki
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru
- 300 ml mleka
- sól
- olej do smażenia
Na nadzienie:
- 4 gruszki
- 1/2 l wody
- 10 dag cukru
- sok z cytryny
- masło orzechowe
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Zobacz przepis na naleśniki z gruszkami!
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut.
- Na małej patelni rozgrzej olej, kładź porcję ciasta, równo rozsmaruj i smaż z obu stron na złoty kolor.
- W rondlu ugotuj syrop z wody, cukru i soku z cytryny.
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
- Włóż do rondla z syropem i gotuj na małym ogniu, aż gruszki staną się szkliste.
- Osącz z syropu.
- Na każdym naleśniku połóż łyżkę masła orzechowego i porcję gruszek.
- Posyp posiekanymi orzeszkami. Udekoruj listkiem melisy.