Składniki:
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- 250 ml piwa imbirowego
- 250 ml wody
- sól
- olej
Na nadzienie:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 5 winnych jabłek
- 1 por
- 1–2 papryczki chili
- 10 dag startego ementalera
- 4 łyżki oliwy
- 1–2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- tymianek
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Zmiksuj piwo z wodą, jajkami i mąką. Dodaj szczyptę soli. Odstaw na 30 min. Usmaż naleśniki.
- Piersi umyj i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Por i papryczkę chili oczyść i posiekaj. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Kurczaka usmaż na złoty kolor. Dodaj por i chili. Smaż około 3 minut. Wrzuć jabłka, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem 10–12 minut. Ostudź, wymieszaj z ementalerem.
- Naleśniki posmaruj farszem i zwiń w rulony. Obsmaż na rumiano na maśle. Posyp posiekaną natką.