Naleśniki z kurczakiem i jabłkiem - przepis

Dla wzmocnienia aromatu warto wrzucić do sosu 2 posiekane gałązki kolendry.
/ 31.01.2013 06:00
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 3 jajka
  • 250 ml piwa imbirowego
  • 250 ml wody
  • sól
  • olej

Na nadzienie:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 5 winnych jabłek
  • 1 por
  • 1–2 papryczki chili
  • 10 dag startego ementalera
  • 4 łyżki oliwy
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:
  1. Zmiksuj piwo z wodą, jajkami i mąką. Dodaj  szczyptę soli. Odstaw na 30 min. Usmaż naleśniki.
  2. Piersi umyj i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Por i papryczkę chili oczyść i posiekaj. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  3. Kurczaka usmaż na złoty kolor. Dodaj por i chili. Smaż około 3 minut. Wrzuć jabłka, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem 10–12  minut. Ostudź, wymieszaj z ementalerem.
  4. Naleśniki posmaruj farszem i zwiń w rulony. Obsmaż na rumiano na maśle. Posyp posiekaną natką.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA