Opracowałaś już menu sylwestrowe, wiesz jakie przekąski na sylwestra przygotujesz, ale dalej nie masz pomysłu na dobre ciasto na sylwestrową noc? Warto, aby w menu sylwestrowym pojawiły się słodkie desery, ciastka, muffiny czy szybkie w przygotowaniu i sycące ciasta na sylwestra. Skorzystaj z naszych propozycji i przepisów.
Spis treści:
- Jakie ciasta przygotować na sylwestra?
- Kinder bueno - ciasto bez pieczenia idealne na sylwestra
- Proste ciasto czekoladowe na sylwestra
- Piegusek - łatwe i szybkie ciasto sylwestrowe
- Ciasto francuskie na sylwestra
Jakie ciasta przygotować na sylwestra?
Ciasto na sylwestra nie różni się za bardzo od klasycznego ciasta, które przygotowałabyś na urodziny lub imieniny. Dopasuj ciasto do tego, ile masz czasu i jaki jest charakter imprezy. Jeśli planujesz biesiadę przy stole, możesz zrobić efektowny tort sylwestrowy lub ciasto bezowe Pavlova.
Jeśli organizujesz raczej sylwestrową domówkę na stojąco, lepiej postaw na ciasto, które łatwiej podzielić na poręczne kawałki. Niezależnie od tego, jaki jest styl twojej imprezy, zadbaj o sylwestrowe dodatki na stół i ozdoby mieszkania.
Kinder bueno: proste ciasto bez pieczenia
Ciasta świąteczne to nie tylko sernik i makowce, choć uwielbiamy np. makową panienkę. Warto pokusić się o popisowy deser - kinder bueno bez pieczenia, kiedy goście mają już przesyt drożdżowymi deserami. Ta propozycja to idealne ciasto na sylwestra.
Składniki na bazę:
- 500 g herbatników (takich z ząbkami),
- 6 łyżek nutelli,
- 500 ml śmietanki 30%,
- 250g serka mascarpone,
- 2,5 łyżki cukru,
- 3 płaskie łyżki masła,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 1 garść orzechów laskowych,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 łyżka cukru pudru.
Składniki na krem:
- 100 g mlecznej czekolady (tabliczka),
- 100 g gorzkiej czekolady (tabliczka),
- 250 ml śmietany 30%,
- 50 g orzechów laskowych,
- 2 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 25x30 wyłóż papierem.
- Orzechy podpraż w piekarniku lub na patelni przez 8-10 minut.
- Do rondelka wlej 250 ml śmietanki, dodaj cukier, masło i mleko w proszku. Cały czas podgrzewaj i mieszaj, aż do powstania budyniu. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw do ostygnięcia.
- Na blasze wyłożonej papierem wyłóż warstwę herbatników i nasączaj je mlekiem - uważaj z ilością.
- Nutellę podgrzej na parze i wyłóż na ciastka. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników, znów nasącz je delikatnie mlekiem.
- Orzechy zmiel i podziel na 3 części.
- Do miski przełóż serek mascarpone, łyżkami stopniowo dodawaj budyń i miksuj. Na końcu dodaj 2/3 orzechów z całego przepisu.
- Pozostałą śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do kremu, wymieszaj.
- Masę rozłóż na herbatnikach i ładnie wyrównaj, a na niej połóż kolejną.
- Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Do niej wlej ostudzoną czekoladę i zmielone orzechy. Wyłóż na herbatniki, posyp kakao i wstaw do lodówki.
fot. Ciasto na sylwestra Kinder Bueno/ Adobe Stock, O.B.
Proste ciasto na sylwestra z kremem mascarpone
Idealnym pomysłem na sylwestrowe ciasto jest prosty biszkopt czekoladowy przełożony słodkim kremem na bazie mascarpone i orzechów. Możesz powielić ilość składników i zrobić wielopiętrowy wypiek, który na pewno skradnie serca wszystkich imprezowych gości.
Składniki na biszkopt:
- 120 g mąki pszennej,
- 4 duże jajka lub 5 mniejszych,
- 30 g kakao,
- 150 g drobnego cukru,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 4 łyżki oleju,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki 30 %
- 150 g orzechów,
- 80 ml mleka
- 120 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Składniki na krem muszą być mocno schłodzone. Zacznij od zrobienia biszkoptu.
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną masę. Pod koniec partiami dodawaj cukier zwykły i wanilinowy.
- Cały czas miksuj, aż powstanie lśniąca piana.
- Żółtka wymieszaj w osobnej miseczce z olejem i ostrożnie, cienką stróżką dodaj do masy z białek. Zmiksuj całość.
- Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z kakao.
- Gotową, jednolitą masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (170 stopni) na 45 minut.
- Biszkopt wystudź i podziel na dwa blaty.
- Przygotuj krem. Orzechy zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie zblenduj je na gładki krem.
- Zimne mascarpone przełóż do miski i dodaj schłodzoną śmietankę. Zmiksuj na wysokich obrotach, a następnie zmniejsz moc miksera i partiami dodawaj cukier puder.
- Kiedy krem będzie już puszysty i jednolity, dodaj masę orzechową i ponownie zmiksuj.
- Dolny blat biszkoptu posmaruj obficie większą ilością masy, przykryj drugim blatem i posmaruj mniejszą ilością. Na koniec otul całe ciasto po bokach resztką kremu.
- Całość udekoruj z góry przesianym kakao.
fot. Proste ciasto na sylwestra: biszkopt czekoladowy z kremem orzechowym/Adobe Stock, annapustynnikova
Łatwe i szybkie ciasto na sylwestra: piegusek
Ciasto na sylwestra bez kremu, a z wykorzystaniem maku, który został po świętach? Oto bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje! Bazuje na białkach, które często też pozostają po zrobieniu ciasta drożdżowego. Koniecznie ozdób je polewą z czekolady.
Składniki:
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka maku,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- aromat migdałowy,
- 1 łyżka octu.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, do piany stopniowo dodawaj cukier, następnie ocet.
- Masło rozpuść i ostudź.
- Do białek dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak, miksuj na wolnych obrotach.
- Dodaj aromat migdałowy i rozpuszczone masło, delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika na 35 minut.
fot. Ciasto piegusek/ Adobe Stock, valentinamaslova
Ciasto francuskie na sylwestra
Jeśli szukasz pomysłu co zrobić na sylwestra na słodko, wykorzystaj gotowe ciasto francuskie, które smakuje świetnie w towarzystwie owocowego nadzienia. Możesz zrobić bardzo proste ciasto na sylwestra a'la rolada albo stworzyć małe ciasteczka z czekoladą lub owocowym dżemem.
Składniki:
- 300 g ciasta francuskiego,
- 3 jabłka,
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego,
- 50 g orzechów laskowych,
- 50 g masła,
- miód.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200°C, jabłka obierz i pokrój w plastry.
- Ciasto rozłóż na blasze, posmaruj rozpuszczonym masłem, rozłóż jabłka na długości 1/3 ciasta i w zwiń jak roladę.
- Ciasto na sylwestra posmaruj miodem i posyp orzechami laskowymi. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut.
fot. Ciasto z ciasta francuskiego/ Adobe Stock, manyakotic
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.12.2020.
Zobacz też inne przepisy na ciasta na sylwestra: