Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 125 ml mleka
- 10 dag masła
- 20 dag mąki
- 4 duże jajka
- szczypta soli
Krem:
- 500 ml dobrze schłodzonej kremówki
- 1/2 torebki galaretki truskawkowej
- 12 dużych truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę z truskawkami!
- Mleko zagotuj ze 125 ml wody wraz z masłem i szczyptą soli.
- Wsyp mąkę i mieszając ogrzewaj, aż na ściankach garnka pojawi się biały płyn.
- Przełóż do miski, mieszając lekko ostudź. Miksując, dodaj po jajku.
- Dużą blachę z piecyka wyłóż pergaminem.
- Rozsmaruj łyżką ciasto.
- Piecz 15 minut w 190°C.
- Ciasto wyjmij na blat i lekko przestudź. Następnie przykryj ściereczką.
- Galaretkę rozpuść w 50 ml ciepłej wody. Ostudź.
- Cztery truskawki zmiksuj.
- Kremówkę ubij, dodaj przesiany cukier puder.
- Zimną galaretkę wymieszaj z 4 łyżkami śmietany, po czym połącz z resztą kremówki.
- Dodaj mus z truskawek. Masę chłodź 15 minut.
- Odłóż 2 łyżki kremu, resztą posmaruj blat.
- W rzędach ułóż na nim 6 pokrojonych w ćwiartki truskawek.
- Pomagając sobie papierem, zwiń roladę, chłodź 3 godziny.
- Udekoruj resztą kremu i pozostałymi, pokrojonymi w plasterki truskawkami.