Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy

ciasto orzechowe siostry anastazji fot. Adobe Stock, Angelika Heine
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji możesz przełożyć zarówno jasnym, jak i ciemnym czekoladowym kremem. Podstawą jest upieczenie idealnego biszkoptu z dodatkiem posiekanych orzechów. Placek orzechowy świetnie komponuje się także z jabłkami oraz bakaliami. Oto sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji.
/ 11.11.2023 05:31
ciasto orzechowe siostry anastazji fot. Adobe Stock, Angelika Heine

Placek orzechowy siostry Anastazji jest lekki, puszysty i przełożony aksamitnym kremem, dlatego jest świetną propozycją na ciasto do kawy. Podaj je jako deser po obiedzie lub przekąskę podczas spotkania z bliską osobą. Oto najlepsze pomysły na ciasto orzechowe według siostry Anastazji.

Spis treści:

  1. Biszkopt orzechowy siostry Anastazji
  2. Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji
  3. Ciasto orzechowo-jabłkowe siostry Anastazji
  4. Ciasto bakaliowo-orzechowe siostry Anastazji

Biszkopt orzechowy siostry Anastazji

Idealnie puszysty i miękki biszkopt jajeczny jest podstawą wielu wypieków, w szczególności tortów i przekładanych ciast. Powinien być wilgotny i sprężysty, a jednocześnie kruchy i doskonale komponować się z kremem. Dodaj do niego posiekane orzechy i stwórz genialną bazę do deserów.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • pół szklanki posiekanych drobno orzechów,
  • 3 płaskie łyżki bułki tartej,
  • czubata łyżka mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Cały czas miksując na niskich obrotach, powoli dodawaj po jednym żółtku, a następnie po łyżce cukru.
  3. Zmiksuj na gładki, puszysty krem, a następnie do środka przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj bułkę tartą.
  4. Na koniec dodaj posiekane lub zmielone orzechy i całość lekko wymieszaj szpatułką.
  5. Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na pół godziny.
  6. Biszkopt przed pokrojeniem wystudź. Przełóż wybranym kremem i udekoruj wedle uznania.

biszkopt orzechowy siostry anastazji

fot. Biszkopt orzechowy siostry Anastazji/Adobe Stock, fahrwasser

Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji

Ten przepis to ciekawa wariacja na temat miodownika z kaszą manną siostry Anastazji - puszysty biszkopt połączony z orzechową, gęstą masą idealnie pasuje do popołudniowej kawy i jest pyszną propozycją na spotkania z rodziną czy bliskimi.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 170 g cukru,
  • 250 g zimnej margaryny,
  • 2 jajka,
  • płaska łyżka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki miodu.

Składniki na krem orzechowy:

  • 300 g posiekanych orzechów,
  • 80 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekaj nożem, aż mąka obtoczy wszystkie kawałki.
  2. Jajka utrzyj z cukrem i dodaj do miski z mąką. Następnie dodaj sodę oraz miód i zagnieć gładkie ciasto.
  3. Jeśli wyjdzie zbyt suche, możesz dodać odrobinę mleka lub jedno żółtko.
  4. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj. Każdy placek podpiecz w piekarniku (180 stopni) przez ok. 20-25 minut - piecz do suchego patyczka.
  5. Przygotuj masę. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj resztę składników i energicznie zamieszaj.
  6. Doprowadź do wrzenia, pogotuj 3-4 minuty, a następnie zdejmij z ognia i lekko wystudź.
  7. Gotową masą posmaruj oba biszkopty - pierwszy dość obficie, drugi raczej skąpo. Połóż drugi biszkopt na pierwszym i całość udekoruj wedle uznania.
  8. Wskazówka: do masy możesz dodać łyżeczkę ciemnego kakao.

przepis na ciasto orzechowe siostry anastazji

fot. Ciasto miodowo-orzechowe siostry Anastazji/Adobe Stock, Maria Medvedeva

Ciasto orzechowo-jabłkowe siostry Anastazji

Pyszne ciasta jabłkowe to prawdziwa kwintesencja późnego lata i jesieni, ale świetnie smakują o każdej porze roku. W połączeniu z orzechami tworzy doskonałe i szybkie ciasto do kawy.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 3 jabłka,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt orzechowy przygotuj z przepisu powyżej. Po wystudzeniu przekrój go na dwa równe blaty.
  2. Przygotuj krem. Z mleka odlej ok. 100 ml i wymieszaj w nim proszki budyniowe, a resztę zagotuj z cukrem.
  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej rozrobione proszki budyniowe i od razu zamieszaj. Pogotuj chwilę i całkowicie wystudź.
  4. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, podlej niewielką ilością wody i uduś do miękkości - owoce muszą lekko się rozpaść.
  5. Zimny budyń utrzyj z masłem.
  6. Gotowy krem cienką warstwą rozprowadź na pierwszym blacie biszkoptowym. Na wierzchu rozłóż uduszone jabłka, posyp cynamonem i przykryj resztą kremu.
  7. Połóż drugi biszkopt i lekko dociśnij, aby całość się połączyła. Schłodź w lodówce przed podaniem.

ciasto jabłkowo orzechowe siostry anastazji

fot. Ciasto orzechowo-jabłkowe siostry Anastazji/Adobe Stock, Designpics

Ciasto bakaliowo-orzechowe siostry Anastazji

Bakalie idealnie sprawdzają się jako pyszny i słodki dodatek do każdego ciasta. Możesz dodać je do biszkoptu albo kremu, tworząc ciekawą propozycję na popołudniowe czy weekendowe spotkanie z bliskimi. 

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 150 g posiekanych orzechów,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 200 g powideł śliwkowych,
  • 100 g posiekanych drobno bakalii,
  • łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Bakalie namocz w wodzie przed krojeniem.
  2. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  3. Do puszystej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, jeszcze raz zmiksuj.
  4. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto przelej do formy i piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
  5. Ciasto wystudź i podziel na dwie lub 3 części.
  6. Powidła wymieszaj z cukrem pudrem i bardzo drobno posiekanymi bakaliami. Tak przygotowanym kremem przełóż blaty ciasta i połącz wszystkie.
  7. Udekoruj wedle uznania.

ciasto czekoladowo orzechowe siostry anastazji

fot. Ciasto bakaliowo-orzechowe siostry Anastazji/Adobe Stock, sashka1313

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji:

Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
Placek japoński siostry Anastazji to przepyszna wariacja na temat tradycyjnego japońskiego makowca. Łatwo przygotujesz go z gotowej masy makowej, ale możesz także przygotować ją samodzielnie. Sekretem placka po japońsku są soczyste kawałki jabłek i dodatki w postaci czekoladowej polewy. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.
12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów
12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek
Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.
Przepis na najlepszą dynię w occie siostry Anastazji: wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskę
Przepis na najlepszą dynię w occie siostry Anastazji: wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować pyszną przekąskę
Dynia w occie siostry Anastazji to pyszny przepis na marynowaną dynię, który nie może się nie udać. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować genialne słoiki na jesień i zimę. Dynie w occie świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i sosów, a także jako szybka, słodko-kwaśna przekąska imprezowa.
7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
Przepisy na grzyby siostry Anastazji to przede wszystkim aromatyczne, rozgrzewające zupy oraz grzyby marynowane. Znajdziesz tu także tradycyjny przepis na krokiety z ciasta naleśnikowego oraz sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów. Grzyby możesz także zamrozić według wskazówek siostry Anastazji.
Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać
Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać
Nalewka z pigwy siostry Anastazji to pyszny i słodki trunek, który doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Możesz ją pić bez niczego albo traktować jako dodatek do herbaty. Pigwa ze względu na swój smak idealnie się sprawdzi jako baza procentowych trunków. Do przygotowania nalewki potrzebujesz tylko kilku składników.
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę siostry Anastazji to pomysł na zachowanie smaków lata w słoiku i wykorzystanie pomidorów, które nie zdążyły się zaczerwienić. Robi się ją z pomidorów zielonych i lekko zaczerwienionych w proporcji 1:1. Potrzeba też cebuli, octu i standardowych przypraw - soli, pieprzu, liści laurowych. Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to jeden z popularniejszych przepisów siostry Anastazji.
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Pyszne przetwory z gruszek siostry Anastazji to przede wszystkim dżemy, nalewki oraz gruszki w syropie czy zalewie octowej. Zrobisz je szybko i możesz zapasteryzować, aby zachować pyszny smak gruszek na długie miesiące. Oto najlepsze, rozgrzewające i słodkie pomysły na przetwory z gruszek według siostry Anastazji.
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Przepis na sok z aronii siostry Anastazji nie jest trudny. Wystarczy tylko 5 składników, aby przygotować pyszny i orzeźwiający napój. Możesz dodawać go do herbaty lub mieszać z gazowaną wodą i tworzyć owocowe lemoniady. Aby aronia nie była cierpka w smaku, możesz przed przygotowaniem soku lekko ją przymrozić.
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.

Redakcja poleca

REKLAMA