Placek orzechowy siostry Anastazji jest lekki, puszysty i przełożony aksamitnym kremem, dlatego jest świetną propozycją na ciasto do kawy. Podaj je jako deser po obiedzie lub przekąskę podczas spotkania z bliską osobą. Oto najlepsze pomysły na ciasto orzechowe według siostry Anastazji.
Spis treści:
- Biszkopt orzechowy siostry Anastazji
- Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji
- Ciasto orzechowo-jabłkowe siostry Anastazji
- Ciasto bakaliowo-orzechowe siostry Anastazji
Biszkopt orzechowy siostry Anastazji
Idealnie puszysty i miękki biszkopt jajeczny jest podstawą wielu wypieków, w szczególności tortów i przekładanych ciast. Powinien być wilgotny i sprężysty, a jednocześnie kruchy i doskonale komponować się z kremem. Dodaj do niego posiekane orzechy i stwórz genialną bazę do deserów.
Składniki:
- 4 jajka,
- pół szklanki posiekanych drobno orzechów,
- 3 płaskie łyżki bułki tartej,
- czubata łyżka mąki,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Cały czas miksując na niskich obrotach, powoli dodawaj po jednym żółtku, a następnie po łyżce cukru.
- Zmiksuj na gładki, puszysty krem, a następnie do środka przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj bułkę tartą.
- Na koniec dodaj posiekane lub zmielone orzechy i całość lekko wymieszaj szpatułką.
- Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na pół godziny.
- Biszkopt przed pokrojeniem wystudź. Przełóż wybranym kremem i udekoruj wedle uznania.
fot. Biszkopt orzechowy siostry Anastazji/Adobe Stock, fahrwasser
Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji
Ten przepis to ciekawa wariacja na temat miodownika z kaszą manną siostry Anastazji - puszysty biszkopt połączony z orzechową, gęstą masą idealnie pasuje do popołudniowej kawy i jest pyszną propozycją na spotkania z rodziną czy bliskimi.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 170 g cukru,
- 250 g zimnej margaryny,
- 2 jajka,
- płaska łyżka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki miodu.
Składniki na krem orzechowy:
- 300 g posiekanych orzechów,
- 80 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekaj nożem, aż mąka obtoczy wszystkie kawałki.
- Jajka utrzyj z cukrem i dodaj do miski z mąką. Następnie dodaj sodę oraz miód i zagnieć gładkie ciasto.
- Jeśli wyjdzie zbyt suche, możesz dodać odrobinę mleka lub jedno żółtko.
- Gotowe ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj. Każdy placek podpiecz w piekarniku (180 stopni) przez ok. 20-25 minut - piecz do suchego patyczka.
- Przygotuj masę. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj resztę składników i energicznie zamieszaj.
- Doprowadź do wrzenia, pogotuj 3-4 minuty, a następnie zdejmij z ognia i lekko wystudź.
- Gotową masą posmaruj oba biszkopty - pierwszy dość obficie, drugi raczej skąpo. Połóż drugi biszkopt na pierwszym i całość udekoruj wedle uznania.
- Wskazówka: do masy możesz dodać łyżeczkę ciemnego kakao.
fot. Ciasto miodowo-orzechowe siostry Anastazji/Adobe Stock, Maria Medvedeva
Ciasto orzechowo-jabłkowe siostry Anastazji
Pyszne ciasta jabłkowe to prawdziwa kwintesencja późnego lata i jesieni, ale świetnie smakują o każdej porze roku. W połączeniu z orzechami tworzy doskonałe i szybkie ciasto do kawy.
Składniki na krem:
- 500 ml mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 200 g masła,
- 3 jabłka,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Biszkopt orzechowy przygotuj z przepisu powyżej. Po wystudzeniu przekrój go na dwa równe blaty.
- Przygotuj krem. Z mleka odlej ok. 100 ml i wymieszaj w nim proszki budyniowe, a resztę zagotuj z cukrem.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej rozrobione proszki budyniowe i od razu zamieszaj. Pogotuj chwilę i całkowicie wystudź.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, podlej niewielką ilością wody i uduś do miękkości - owoce muszą lekko się rozpaść.
- Zimny budyń utrzyj z masłem.
- Gotowy krem cienką warstwą rozprowadź na pierwszym blacie biszkoptowym. Na wierzchu rozłóż uduszone jabłka, posyp cynamonem i przykryj resztą kremu.
- Połóż drugi biszkopt i lekko dociśnij, aby całość się połączyła. Schłodź w lodówce przed podaniem.
fot. Ciasto orzechowo-jabłkowe siostry Anastazji/Adobe Stock, Designpics
Ciasto bakaliowo-orzechowe siostry Anastazji
Bakalie idealnie sprawdzają się jako pyszny i słodki dodatek do każdego ciasta. Możesz dodać je do biszkoptu albo kremu, tworząc ciekawą propozycję na popołudniowe czy weekendowe spotkanie z bliskimi.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 200 g miękkiego masła,
- 4 jajka,
- 80 g cukru,
- 150 g posiekanych orzechów,
- płaska łyżka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 200 g powideł śliwkowych,
- 100 g posiekanych drobno bakalii,
- łyżka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Bakalie namocz w wodzie przed krojeniem.
- Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Do puszystej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, jeszcze raz zmiksuj.
- Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto przelej do formy i piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
- Ciasto wystudź i podziel na dwie lub 3 części.
- Powidła wymieszaj z cukrem pudrem i bardzo drobno posiekanymi bakaliami. Tak przygotowanym kremem przełóż blaty ciasta i połącz wszystkie.
- Udekoruj wedle uznania.
fot. Ciasto bakaliowo-orzechowe siostry Anastazji/Adobe Stock, sashka1313
Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji: