Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 42 dag ciasta francuskiego
- 6 gruszek
- 5 dag cukru
- 9 dag orzechów włoskich
- cytryna
- 10 dag herbatników
- jajko
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kruche ciasto z gruszkami!
- Wytnij z ciasta francuskiego kółko o średnicy 26 cm.
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem dno i boki tortownicy.
- Gruszki obierz, pokrój. Skrop owoce sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
- Herbatniki pokrusz bardzo drobno.
Co zrobić z gruszek - 30 przepisów
- Orzechy posiekaj.
- Dodaj orzechy do gruszek razem z cukrem i połową pokruszonych herbatników. Wymieszaj.
- Resztę herbatników wysyp na dno formy z ciastem.
- Na herbatniki wyłóż gruszki z dodatkami.
- Pozostałe ciasto francuskie zwiń w kulkę i rozwałkuj na okrągły placek. Wytnij z niego koło o średnicy 20 cm.
- Kółko z ciasta połóż na gruszki w tortownicy i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Z pozostałego ciasta wytnij kwiatuszki i udekoruj nimi wierzch.
- Na powierzchni ciasta zrób małe otwory.
- Piecz przez 35 minut w temperaturze 200 stopni C.