3 sprawdzone przepisy na tort dla cukrzyka. Zobacz, jak przygotować efektowne przekładane kremem ciasto dla diabetyka

tort dla cukrzyka.jpg fot. Adobe Stock, LStockStudio
Tort dla cukrzyka nie powinien zawierać cukru ani oczyszczonej mąki pszennej, gdyż to one wywołują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Zamienić je należy substancjami słodzącymi, najlepiej naturalnymi oraz razową mąką lub mąką migdałową czy z ciecierzycy. Te modyfikacje nadal pozwalają przygotować pyszny i efektowny tort przekładany aromatycznym kremem.
Ewa Cwil / 21.11.2023 05:01
tort dla cukrzyka.jpg fot. Adobe Stock, LStockStudio

Tort dla cukrzyka posmakuje każdemu. Naprawdę niczego mu nie brak – ani smaku, ani apetycznego zapachu i wyglądu. Podajemy przepisy na dwa torty dla diabetyków na bazie zmodyfikowanego ciasta biszkoptowego oraz jeden, w którym użyliśmy odmiany ciasta marchewkowego dla cukrzyków. Ten ostatni to najmniej czasochłonny wypiek niskowęglowodanowy, który zawsze wychodzi. Pozostałe wymagają, jak to przy biszkopcie, odrobinę szczęścia. Ale wysiłek naprawdę odpłaca!

Spis treści:

  1. Jaki tort może jeść cukrzyk?
  2. Tort dla cukrzyka: przepisy

Jaki tort może jeść cukrzyk?

Z tortami w przypadku cukrzyków jest tak samo jak z innymi potrawami – chodzi o to, aby nie podnosiły gwałtownie poziomu cukru we krwi, czyli miały jak najniższy indeks glikemiczny. W tortach są dwa kluczowe składniki, które odpowiadają za skoki glukozy we krwi – cukier i mąka pszenna. Dlatego w przepisach na tort dla cukrzyka nie znajdziesz ani jednego, ani drugiego, choć finalny wypiek i tak będzie słodki i efektowny.

Biszkopt do tortu dla cukrzyka

Tradycyjny biszkopt, którego używa się do szykowania tortów, zawiera pszenną oczyszczoną mąkę, której nie powinno być w chlebie dla cukrzyka, ani w torcie. Można ją na szczęście zamienić na mąkę dla cukrzyka o niższym indeksie glikemicznym. Do pieczenia biszkoptu dla cukrzyka nadają się:

  • razowa mąka orkiszowa (chyba jest do tego najlepsza),
  • mąka owsiana,
  • mąka gryczana,
  • mąka z ciecierzycy,
  • mąka migdałowa.

Wymiana oczyszczonej mąki pszennej na np. orkiszową, razową wymaga modyfikacji przepisu i dobrania nieco innych proporcji składników. Sam biszkopt jest dość kapryśnym ciastem, a w wersji dla cukrzyków jeszcze trudniej go dobrze upiec. W naszych przepisach otrzymujesz sprawdzone proporcje, które dają największe szanse na uzyskanie puszystego ciasta, a nie zakalca. Na szczęście nawet ten ostatni jest smaczny.

Krem do tortu dla cukrzyka

Cukrzyk może jeść kremy do tortów i ciast, ale należy w nich zastąpić cukier słodzikiem: ksylitolem, erytrytolem, stewią czy tagatozą. Najlepiej wykorzystać słodzik w postaci pudru – można kupić gotowy lub zmielić krystaliczny słodzik w młynku do kawy.

Warto też zrezygnować ze śmietany kremówki, gdyż obfituje ona w nasycony tłuszcz zwierzęcy, który diabetycy powinni ograniczać.

Tort dla cukrzyka: przepisy

Podajemy 3 przepisy na torty dla cukrzyka, w których wykorzystano przyjazną cukrzykom mąkę, a cukier zastąpiono słodzikami. Oczywiście można je po swojemu modyfikować i eksperymentować, aby uzyskać idealny smak.

Prosty tort dla cukrzyka

Składniki:

  • 1,5 szklanki razowej mąki orkiszowej,
  • 2/3 szklanki zmiksowanego siemienia lnianego,
  • 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka przyprawy do potraw z dyni,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 jaja, dobrze roztrzepane,
  • szklanka eyrytrytolu,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego<
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 120 g serka mascarpone light,
  • łyżeczka zmielonej laski wanilii,
  • 15 g żelatyny,
  • 3 łyżki erytrytolu w pudrze.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść i lekko posyp mąką dwie okrągłe formy do ciasta. Wyłóż dno foremek papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, mączkę z nasion lnu, proszek do pieczenia, przyprawę do ciasta dyniowego, sodę oczyszczoną i sól.
  3. W innej dużej misce wymieszaj marchewkę, jajka, słodzik i olej. Dodaj na raz do mieszanki mąki. Mieszaj aż do połączenia. Rozłóż ciasto równomiernie pomiędzy przygotowanymi foremkami.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w pobliżu środka ciasta będzie sucha.
  5. Wystudź całkowicie ciasta w foremkach.
  6. Zalej żelatynę 150 ml gorącej wody i rozpuść ją. W średniej misce mascarpone ubij mikserem elektrycznym na średnich i wysokich obrotach, aż masa będzie gładka. Dodaj wanilię, wymieszaj.
  7. Stopniowo dodawaj słodzik i żelatynę, i ubijaj, aż masa będzie gładka.
  8. Połóż jedną schłodzoną warstwę ciasta na talerzu do serwowania. Na wierzch wyłóż połowę kremu. Połóż drugą warstwę ciasta na wierzchu i posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  9. Możesz udekorować grubo posiekaną marchewką i orzechami.

Prosty tort dla cukrzykafot. Prosty tort dla cukrzyka/ Adobe Stock, istetiana

Tort szwarcwaldzki dla cukrzyka

Składniki na biszkopt:

  • 80 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 jaja + jedno białko,
  • 10 g odtłuszczonego kakao,
  • 30 g erytrytolu w pudrze,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • bezcukrowa polewa czekoladowa lub 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Składniki na wiśniowe nadzienie:

  • opakowanie mrożonych wiśni,
  • 3-4 łyżki erytrytolu.

Składniki na krem:

  • 3 serki wiejskie light,
  • 50 g erytrytolu,
  • 15 g żelatyny,
  • pokruszona laska wanilii do smaku,
  • 5 g gumy ksantanowej.

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i ustaw na 170 stopni.
  2. Oddziel białka od żółtek. Wszystkie białka ubij na bardzo sztywną pianę mikserem, dodając na początku szczyptę soli.
  3. Do piany dodawaj po łyżce erytrytolu w pudrze i dalej miksuj, aby się połączyły.
  4. Następnie dodawaj żółtka, po jednym, i także miksuj, aby powstała jednorodna masa.
  5. Zmieszaj w misce oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
  6. Dodawaj po trochu suchą mieszankę do masy jajecznej i mieszaj szpatułką.
  7. Wylej ciasto na okrągłą blachę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz 25-27 minut bez termoobiegu.
  9. Wyjmij ciasto, odstaw na blat i pozostaw do wystygnięcia, najlepiej do kolejnego dnia.
  10. Przekrój biszkopt w poprzek, aby uzyskać 2 blaty ciasta.
  11. Wrzuć wiśnie na patelnię, zasyp erytrytolem i podgrzewaj, mieszając. Po ok. 20 minutach, gdy owoce odparują nieco wody, a całość zgęstnieje, zdejmij z ognia. Odstaw do ostygnięcia.
  12. Przestudzonymi wiśniami wysmaruj od góry dolny blat ciasta.
  13. Zalej żelatynę 150 ml wrzątku i mieszaj aż się rozpuści.
  14. Wrzuć do blendera wszystkie składniki na krem i zblenduj na gładką masę. Od razu wykładaj na wiśnie, a następnie przykryj drugim blatem ciasta, dociśnij i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem polej bezcukrową polewą czekoladową lub roztop w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i polej nią torcik.

Tip: Jeśli zrobisz dwa razy większą porcję kremu, możesz część użyć do wysmarowania tortu z zewnątrz, posypać go tartą gorzką czekoladą i udekorować wiśniami.

Tort szwarcwaldzki dla cukrzykafot. Tort szwarcwaldzki dla cukrzyka/ Adobe Stock, Natalia Hanin

Tort cytrynowy dla cukrzyka

Składniki na cytrynowy biszkopt:

  • 90 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 jaja + jedno białko,
  • skórka otarta z 1 wyszorowanej cytryny,
  • 10 g odtłuszczonego kakao,
  • 30 g erytrytolu w pudrze,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • plasterki z cytryny i listki mięty do dekoracji.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 250 g mascarpone light,
  • 5 łyżek ksylitolu w pudrze,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 200 ml mleka,
  • 1 opakowanie śnieżki do ubicia mleka,
  • 15 g żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i ustaw na 170 stopni.
  2. Oddziel białka od żółtek. Wszystkie białka ubij na bardzo sztywną pianę mikserem, dodając na początku szczyptę soli.
  3. Do piany dodawaj po łyżce erytrytolu w pudrze i dalej miksuj, aby się połączyły.
  4. Następnie dodawaj żółtka, po jednym, i także miksuj, aby powstała jednorodna masa.
  5. Zmieszaj w misce oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sodę.
  6. Dodawaj po trochu suchą mieszankę do masy jajecznej i mieszaj szpatułką.
  7. Wylej ciasto na okrągłą blachę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz 25-27 minut bez termoobiegu.
  9. Wyjmij ciasto, odstaw na blat i pozostaw do wystygnięcia, najlepiej do kolejnego dnia.
  10. Przekrój biszkopt w poprzek, aby uzyskać 2 blaty ciasta.
  11. Zalej żelatynę gorącą wodą (100 ml) i rozpuść. Pozwól przestygnąć.
  12. Serek mascarpone ubijaj mikserem, dodając ksylitol oraz sok i skórkę z cytryny. Dodaj żelatynę i zmiksuj.
  13. Ubij mleko, dodając do niego śnieżkę/fix do mleka.
  14. Dodawaj po 2-3 łyżki ubitego mleka do serka mascarpone i mieszaj szpatułką, aż uzyskasz jednorodny krem.
  15. Wysmaruj jeden bla ciasta kremem. Nałóż drugi blat, dociśnij i wysmaruj resztą kremu wierzch (i boki opcjonalnie). Udekoruj z wierzchu plastrami cytryny i listkami mięty, i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Tort cytrynowy dla cukrzykafot. Tort cytrynowy dla cukrzyka/ Adobe Stock, Serenkonata

Czytaj także:
Najlepsze lody dla cukrzyków + 3 przepisy na lody dla diabetyków
Przekąski dla cukrzyka – na imprezę i nie tylko
Desery i ciasta z jabłkami dla cukrzyka: 8 przepisów

Redakcja poleca

REKLAMA