Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa galaretkowo-bananowa:
- 3 galaretki cytrynowe,
- 1 l wody,
- 6-7 dużych bananów.
Masa czekoladowo-śmietankowa:
- 300 ml śmietanki 30%,
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1 czubata łyżka żelatyny,
- 1/3 szklanki mleka,
- 4 kostki gorzkiej czekolady,
Masa śmietankowa:
- 300 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 czubata łyżka żelatyny,
- starta czekolada do posypania.
Dodatkowo:
- 4 łyżki dżemu np. morelowego,
- pół filiżanki słodkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu.
Przygotowanie:
Ciasto Jamajka to propozycja dla osób, które mają wprawę w przygotowaniu warstwowych deserów na bazie biszkoptu i śmietanowego kremu.
Ciasto biszkoptowe powinno być puszyste i ładnie wyrośnięte. Kluczową kwestią jest też dobrze ubita śmietana i... cierpliwość. Ciasto Jamajka wymaga koncentracji i czasu: zaplanuj czas na jego etapowe wykonywanie - łącznie ok. 2h. Smak Jamajki wynagrodzi ci poświęcony czas.
- Blachę o wymiarach 25x35 wyłóż papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach.
- Kiedy białka będą już dobrze ubite, partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Następnie zmniejsz obroty na średnie i dodaj żółtka, mieszaj do połączenia składników.
- Dodaj suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem, budyń oraz kakao i wymieszaj na bardzo wolnych obrotach tylko do połączenia składników lub szpatułką.
- Ciasto wyłóż na blachę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do suchego patyczka ok. 35 minut. Ostudź.
- Przygotuj się do zrobienia galaretek zgodnie z przepisem, odstaw do wystudzenia.
- Chłodny biszkopt przekrój wzdłuż na 2 blaty. Blat ze spodu umieść w blasze, nasącz go ok 10 łyżkami herbaty i 4 łyżkami dżemu. Odstaw.
- Na biszkopt wyłóż chłodną i nieco stężałą galaretkę (ma konsystencję kisielu).
- Banany obierz i przekrój wzdłuż, połóż na tężejącej galaretce i wstaw do lodówki.
- Zabierz się do przygotowania masy śmietankowo-czekoladowej. Rozpuść żelatynę, odstaw do wystudzenia. Śmietankę (musi być schłodzona) ubij na sztywno, dodaj serek oraz startą czekoladę. Na koniec dodaj chłodną, płynną żelatynę. Zmiksuj.
- Gotowy krem przełóż na stężałą galaretkę i nałóż na niego drugi blat. Wierzch też nasącz herbatą.
- Ciasto wstaw do lodówki i przygotuj wierzchnią masę - śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder oraz żelatynę analogicznie jak przy poprzedniej masie.
- Posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Więcej przepisów na słodkie ciasta: Ciasto tiramisu - przepis, który zawsze się udajeNiedrogie i pyszne: ciasto z gruszkamiMistrzowski sernik Oreo