Ciasto Jamajka - pyszny biszkoptowy deser bananowy z kremem

Ciasto Jamajka nie należy do szybkich w przygotowaniu deserów - składa się z biszkoptu i 3 warstw z dodatkiem banana. Uwaga, jest czasochłonne - wykonasz je w ok. 2 godziny.
/ 29.11.2019 08:20
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto Jamajka - pyszny biszkoptowy deser bananowy z kremem fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Masa galaretkowo-bananowa:

  • 3 galaretki cytrynowe,
  • 1 l wody,
  • 6-7 dużych bananów.

 

Masa czekoladowo-śmietankowa:

  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 czubata łyżka żelatyny,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady,

 

Masa śmietankowa:

  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 czubata łyżka żelatyny,
  • starta czekolada do posypania.

 

Dodatkowo:

  • 4 łyżki dżemu np. morelowego,
  • pół filiżanki słodkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu.
Przygotowanie:

Ciasto Jamajka to propozycja dla osób, które mają wprawę w przygotowaniu warstwowych deserów na bazie biszkoptu i śmietanowego kremu. 

Ciasto biszkoptowe powinno być puszyste i ładnie wyrośnięte. Kluczową kwestią jest też dobrze ubita śmietana i... cierpliwość. Ciasto Jamajka wymaga koncentracji i czasu: zaplanuj czas na jego etapowe wykonywanie - łącznie ok. 2h. Smak Jamajki wynagrodzi ci poświęcony czas.

  1. Blachę o wymiarach 25x35 wyłóż papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach.
  2. Kiedy białka będą już dobrze ubite, partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Następnie zmniejsz obroty na średnie i dodaj żółtka, mieszaj do połączenia składników.
  3. Dodaj suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem, budyń oraz kakao i wymieszaj na bardzo wolnych obrotach tylko do połączenia składników lub szpatułką.
  4. Ciasto wyłóż na blachę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do suchego patyczka ok. 35 minut. Ostudź. 
  5. Przygotuj się do zrobienia galaretek zgodnie z przepisem, odstaw do wystudzenia.
  6. Chłodny biszkopt przekrój wzdłuż na 2 blaty. Blat ze spodu umieść w blasze, nasącz go ok 10 łyżkami herbaty i 4 łyżkami dżemu. Odstaw.
  7. Na biszkopt wyłóż chłodną i nieco stężałą galaretkę (ma konsystencję kisielu).
  8. Banany obierz i przekrój wzdłuż, połóż na tężejącej galaretce i wstaw do lodówki. 
  9. Zabierz się do przygotowania masy śmietankowo-czekoladowej. Rozpuść żelatynę, odstaw do wystudzenia. Śmietankę (musi być schłodzona) ubij na sztywno, dodaj serek oraz startą czekoladę. Na koniec dodaj chłodną, płynną żelatynę. Zmiksuj.
  10. Gotowy krem przełóż na stężałą galaretkę i nałóż na niego drugi blat. Wierzch też nasącz herbatą.
  11. Ciasto wstaw do lodówki i przygotuj wierzchnią masę - śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder oraz żelatynę analogicznie jak przy poprzedniej masie.
  12. Posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Więcej przepisów na słodkie ciasta: Ciasto tiramisu - przepis, który zawsze się udajeNiedrogie i pyszne: ciasto z gruszkamiMistrzowski sernik Oreo

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)