Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- paczka biszkoptów
- 400 ml śmietanki 30%
- 35 dag gęstego jogurtu naturalnego, np. greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny na masę brzoskwiniową:
- duża puszka brzoskwiń
- 2 łyżki żelatyny
- garść czereśni do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto jogurtowe z czereśniami i brzoskwinią!
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż biszkoptami.
- Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj gęsty jogurt oraz cukier puder i delikatnie wymieszaj.
- Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i dodaj do śmietanki, dokładnie wymieszaj.
- Masę śmietankową przełóż na biszkopty i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
- Odsącz brzoskwinie, jedną zostaw do dekoracji, resztę zmiksuj.
- Żelatynę zalej 1/3 szklanki syropu z brzoskwiń.
- Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj ze zmiksowanymi brzoskwiniami.
- Gdy masa brzoskwiniowa będzie chłodna, przełóż ją na zastygniętą masę śmietankową.
- Wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem udekoruj czereśniami.