Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka cukru pudru
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- małe jajko
- odrobina zimnej wody
Nadzienie:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 4 łyżki brązowego cukru
- czubata łyżeczka cynamonu
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 5 dag rodzynek
- 10 dag rozpuszczonego masła
- 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na niemiecką szarlotkę Apfelstrudel!
- Mąkę przesiej na stolnicę z solą i cukrem.
- Wbij jajko, dodaj masło i olej.
- Zagniataj - w trakcie dolej tyle wody, by wyszło elastyczne ciasto.
- Owiń w folię, chłodź 30 minut.
- Jabłka obierz, pokrój w plasterki.
- Połącz z rodzynkami, cynamonem, skórką, bułką i cukrem.
- Blat oprósz mąką i lekko rozwałkuj ciasto.
- Przełóż je na ściereczkę i rozciągnij na cieniutki placek (powinna przez nie prześwitywać serwetka).
- Posmaruj masłem, nałóż farsz, pozostawiając po 3 cm z boków.
- Wolne części załóż do środka.
- Pomagając sobie ściereczką, zwiń w roladę.
- Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmaruj resztą masła.
- Piecz 40 minut w temperaturze 190°C.