Ciasto Michałek - odtwórz smak dzieciństwa

Ciasto Michałek jest słodkie, mocno kakaowe i chrupiące, doskonałe na uroczyste okazje. Zrobisz je na bazie cukierków Michałki, śmietanki i dżemu.
/ 29.11.2019 09:10
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto Michałek - odtwórz smak dzieciństwa fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek (o temp. pokojowej),
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy + opcjonalnie alkoholu.

Masa do przełożenia:

  • 1 litr mleka,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 250 g cukierków Michałki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 200 g masła (miękkiego).

Krem na wierzch:

  • 250 ml śmietanki 30% (zimnej),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka żelatyny.

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu (np. śliwkowy, porzeczkowy)
Przygotowanie:

Ciasto Michałek na bazie popularnych cukierków to deser idealny na niedzielne popołudnie czy imprezę rodzinną. Krem rozpływa się w ustach, a uroku dodaje mu chrupki, cukierkowy akcent.

Jeśli uwielbiasz smak kakao, czekolady w towarzystwie orzechów lub kruchych blatów, to ciasto Michałek z pewnością pobudzi twoje podniebienie. Jego wykonanie zajmie ci ok. 1,5h - jeśli nie masz tyle czasu, pomyśl czy nie zrobić szybszej w wykonaniu rolady czekoladowej lub domowej nutelli

  1. Białka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę i dodaj żółtka.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sitko i dodaj do masy.
  3. Wlej olej i delikatnie miksuj przez pół minuty.
  4. Formę o wymiarach 20 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C.
  5. Spód piecz do suchego patyczka przez ok. 20-25 minut. Wyjmij, ostudź, przekrój na dwa blaty. 
  6. Przygotuj krem: 750 ml mleka zagotuj, do pozostałego mleka wsyp budynie, cukier i wymieszaj, następnie mieszankę wlej do gotującego się mleka i mieszaj trzepaczką. Ostudź.
  7. Miękkie masło ucieraj przez ok. 5 minut, następnie stopniowo dodawaj rozdrobnione cukierki, potem dodawaj po kilka łyżek chłodnego budyniu, cały czas miksując.
  8. Spód ciasta włóż do blachy, nasącz, wyłóż dżem, a następnie krem. Przykryj drugą połową ciasta i ponownie nasącz.
  9. Przygotuj łyżeczkę żelatyny i ostudź. Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na sztywno. Pod koniec dodaj płynną, ale zimną żelatynę. Miksuj jeszcze chwilę.
  10. Śmietanę wyłóż na ciasto i posyp pozostałymi cukierkami lub posyp kakao. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. 

Przepisy na ciasta: Dwukolorowy sernik z malinamiNaucz się robić perfekcyjnego pleśniakaSernik zebra: zrobisz go szybko

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)