Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek (o temp. pokojowej),
- 2/3 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki oleju,
- do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy + opcjonalnie alkoholu.
Masa do przełożenia:
- 1 litr mleka,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 250 g cukierków Michałki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka kakao,
- 200 g masła (miękkiego).
Krem na wierzch:
- 250 ml śmietanki 30% (zimnej),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka żelatyny.
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu (np. śliwkowy, porzeczkowy)
Przygotowanie:
Ciasto Michałek na bazie popularnych cukierków to deser idealny na niedzielne popołudnie czy imprezę rodzinną. Krem rozpływa się w ustach, a uroku dodaje mu chrupki, cukierkowy akcent.
Jeśli uwielbiasz smak kakao, czekolady w towarzystwie orzechów lub kruchych blatów, to ciasto Michałek z pewnością pobudzi twoje podniebienie. Jego wykonanie zajmie ci ok. 1,5h - jeśli nie masz tyle czasu, pomyśl czy nie zrobić szybszej w wykonaniu rolady czekoladowej lub domowej nutelli.
-
Białka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę i dodaj żółtka.
-
W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sitko i dodaj do masy.
-
Wlej olej i delikatnie miksuj przez pół minuty.
-
Formę o wymiarach 20 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C.
-
Spód piecz do suchego patyczka przez ok. 20-25 minut. Wyjmij, ostudź, przekrój na dwa blaty.
-
Przygotuj krem: 750 ml mleka zagotuj, do pozostałego mleka wsyp budynie, cukier i wymieszaj, następnie mieszankę wlej do gotującego się mleka i mieszaj trzepaczką. Ostudź.
-
Miękkie masło ucieraj przez ok. 5 minut, następnie stopniowo dodawaj rozdrobnione cukierki, potem dodawaj po kilka łyżek chłodnego budyniu, cały czas miksując.
-
Spód ciasta włóż do blachy, nasącz, wyłóż dżem, a następnie krem. Przykryj drugą połową ciasta i ponownie nasącz.
-
Przygotuj łyżeczkę żelatyny i ostudź. Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na sztywno. Pod koniec dodaj płynną, ale zimną żelatynę. Miksuj jeszcze chwilę.
-
Śmietanę wyłóż na ciasto i posyp pozostałymi cukierkami lub posyp kakao. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Przepisy na ciasta: Dwukolorowy sernik z malinamiNaucz się robić perfekcyjnego pleśniakaSernik zebra: zrobisz go szybko