4 przepisy na fit desery z mascarpone. Spróbuj odżywczych tartaletek, ciasta i błyskawicznych deserów w szklankach

Fit desery z mascarpone.jpg fot. Adobe Stock, Надія Коваль
Fit desery z mascarpone są odżywcze, gdyż dostarczają wszystkich niezbędnych makroskładników, w tym białka, a do tego witamin i minerałów. Aby nie dodawać im kaloryczności, warto skorzystać ze słodzików zamiast cukru, którego nadmiar w diecie jest niewskazany. Wtedy węglowodany i cukry będą pochodziły z owoców oraz ciast przygotowanych na bazie razowej mąki, co zwiększa w deserze zawartość błonnika.
Ewa Cwil / 29.11.2023 05:27
Fit desery z mascarpone.jpg fot. Adobe Stock, Надія Коваль

Fit desery z mascarpone to świetna propozycja dla osób dbających dietę, choć niekoniecznie liczących kalorie, gdyż serek mascarpone jest dość kaloryczny. Warto jednak wiedzieć, że kaloria kalorii nierówna i lepiej zjeść fit deser z mascarpone niż słodkiego batonika. Nie zastanawiaj się już, co zrobić z mascarpone i wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na pyszne słodkości i jedz je bez wyrzutów sumienia.

Spis treści:

  1. Czy mascarpone jest fit?
  2. Fit deser z mascarpone i bananem
  3. Fit deser z mascarpone i malinami
  4. Deser mascarpone i truskawkami fit
  5. Fit deser z mascarpone i borówkami

Czy mascarpone jest fit?

Prawdę mówiąc, jeśli weźmie się pod lupę sam serek mascarpone, to trudno nazwać go produktem fit. Zanim jednak zrezygnujesz z przejrzenia naszych „mascarpone fit przepisów”, przeczytaj do końca ten akapit.

Bardzo często mianem fit nazywa się produkty ubogie w tłuszcz, zwłaszcza nasycony, bogate w błonnik, ale i węglowodany, dość niskokaloryczne. Mascarpone nie pasuje do takich produktów, dlatego, że zawiera sporo tłuszczu i jest kaloryczny. Ale jest źródłem pełnowartościowego białka i z pewnością można go nazwać produktem odżywczym, choć niekoniecznie dietetycznym w klasycznym tego słowa pojęciu.

Mascarpone może nie być wskazany w diecie osób narażonych na choroby serca, a także podczas stosowania diety o obniżonej zawartości kalorii. W razie wątpliwości najlepiej skonsultować się z dietetykiem.

Makroskładniki w 100 g mascarpone:

  • tłuszcz – 44,5 g, w tym 29,5 g tłuszczu nasyconego i 123 g cholesterolu
  • węglowodany – 3,9 g
  • białko – 4,6 g,
  • kalorie – 436 kcal.

Mascarpone zawiera też minerały (w tym sód, potas, magnez, cynk), witaminy (niacyna, B1, B2, B6, B12, E, D, A) i foliany.

Tak się składa, że w diecie osób zdrowych, a tym bardziej zdrowych i aktywnych fizycznie jest miejsce na serek mascarpone. Jest on też np. produktem polecanym w diecie ketogenicznej, na której wiele osób chudnie. Z tego względu można uznać serek mascarpone za produkt fit dla zdrowych i aktywnych osób, zwłaszcza jeśli towarzyszą mu dodatki, które dostarczają węglowodanów i błonnika, np. owoce. Stąd już prosta droga do fit deserów z mascarpone.

Fit deser z mascarpone i bananem

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej razowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • trochę więcej niż 1/3 kostki masła,
  • 3 żółtka,
  • 1/3 szklanki słodzika w pudrze, np. ksylitolu,
  • 3-4 banany,
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.

Składniki na krem mascarpone:

  • 500 g mascarpone,
  • 40 ml mleka,
  • 40 g słodzika w pudrze,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto poza bananami dokładnie zagnieć. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i odrywając po kawałku ciasto, wykładaj nim dno i boki blachy. Zrób widelcem w surowym cieście kilka dziurek i wstaw do lodówki na 15 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z grzaniem góra-dół. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 30-40 minut.
  3. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
  4. Do średniej miski włóż mascarpone. Dodaj mleko i krótko wymieszaj trzepaczką, aż powstanie jednorodna masa.
  5. Dodaj słodzik w pudrze i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Przełóż część kremu do tuby cukierniczej lub woreczka foliowego.
  6. Obierz banany i pokrój je na plasterki. Dodaj do kremu mascarpone w misce i delikatnie wymieszaj.
  7. Nakładaj krem z bananami na ciasto, tworząc w miarę równą warstwę.
  8. Kremem z tuby lub woreczka zrób na wierzchu ozdobne kleksiki.
  9. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce i posyp czekoladowymi wiórkami wierzch ciasta. Podawaj.

Fit deser z mascarpone i bananemfot. Fit deser z mascarpone i bananem/ Adobe Stock, alexanderon

Fit deser z mascarpone i malinami

Składniki:

  • 200-300 g malin, najlepiej świeżych,
  • 250 g mascarpone,
  • 20 ml mleka,
  • 20 g słodzika w pudrze,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 100 g pokruszonych orzechów włoskich, laskowych lub granoli albo keto granoli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż mascarpone. Dodaj mleko i krótko wymieszaj trzepaczką, aż powstanie jednorodna masa. Dodaj słodzik w pudrze i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.
  2. Połowę malin zblenduj. Odłóż 1/4 zblednowanych malin do innej miseczki, dodaj 2 łyżki kremu mascarpone i wymieszaj.
  3. Nakładaj do szklanek: najpierw warstwę mascarpone zmieszanego z malinami, potem na środek wsyp porcję orzechów lub granoli, a potem na przemian nakładaj warstwę kremu mascarpone i zblenowanych malin. Udekoruj z wierzchu całymi malinami.
  4. Schłodź w lodówce przez 20 minut przed podaniem. Możesz udekorować listkami mięty.

Fit deser z mascarpone i malinamifot. Fit deser z mascarpone i malinami/ Adobe Stock, Daniela Baumann

Deser mascarpone i truskawkami fit

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • ¼ szklanki słodzika, np. erytrytolu,
  • 50 ml zimnej wody,
  • 150 g truskawek i ew. 100 g borówek,
  • 250 g mascarpone,
  • 20 ml mleka,
  • 20 g słodzika w pudrze,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Masło posiekaj i zagnieć z mąką, słodzikiem i wodą. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Wykrój z ciasta kółka o średnicy o 2 cm większej od foremek na tartaletki.
  4. Natłuść wnętrza 10 małych tartaletek lub 6 standardowych.
  5. Kółkami z ciasta wyłóż foremki i uformuj ładnie brzegi. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Wyjmij i wystudź.
  6. Do miski włóż mascarpone. Dodaj mleko i wymieszaj trzepaczką, aż powstanie jednorodna masa. Dodaj słodzik w pudrze i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.
  7. Owoce opłucz, osusz, a truskawki pokrój wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
  8. Wyjmij babeczki z foremek. Nakładaj do każdej z nich porcję kremu mascarpone, a na wierzchu układaj owoce. Podawaj od razu.

Fit deser z mascarpone i truskawkamifot. Fit deser z mascarpone i truskawkami/ Adobe Stock, istetiana

Fit deser z mascarpone i borówkami

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 20 ml mleka,
  • 20 g słodzika w pudrze,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.
  • 100 g borówek,
  • 150 g jagód świeżych lub mrożonych,
  • biszkopciki – po jednym na porcję deseru.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz mrożonych jagód, rozmroź je i zblenduj. Świeże jagody zblenduj.
  2. Biszkopciki połam na kawałki o długości ok. 1-2 cm.
  3. Do miski włóż mascarpone. Dodaj mleko i wymieszaj trzepaczką, aż powstanie jednorodna masa.
  4. Dodaj słodzik w pudrze i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.
  5. Nakładaj do szklanek na zmianę krem mascarpone oraz zblendowane jagody, w międzyczasie wkładając też kawałki biszkoptów. Udekoruj z wierzchu borówkami i podawaj.

Fit deser z mascarpone i borówkamifot. Fit deser z mascarpone i borówkami/ Adobe Stock, valentinamaslova

Czytaj także:
Czym zastąpić mascarpone, żeby przepis był lżejszy?
Sernik z mascarpone i rodzynkami
Pyszny tort truskawkowy z mascarpone i galaretką

Redakcja poleca

REKLAMA