Fit desery z mascarpone to świetna propozycja dla osób dbających dietę, choć niekoniecznie liczących kalorie, gdyż serek mascarpone jest dość kaloryczny. Warto jednak wiedzieć, że kaloria kalorii nierówna i lepiej zjeść fit deser z mascarpone niż słodkiego batonika. Nie zastanawiaj się już, co zrobić z mascarpone i wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na pyszne słodkości i jedz je bez wyrzutów sumienia.
Spis treści:
- Czy mascarpone jest fit?
- Fit deser z mascarpone i bananem
- Fit deser z mascarpone i malinami
- Deser mascarpone i truskawkami fit
- Fit deser z mascarpone i borówkami
Czy mascarpone jest fit?
Prawdę mówiąc, jeśli weźmie się pod lupę sam serek mascarpone, to trudno nazwać go produktem fit. Zanim jednak zrezygnujesz z przejrzenia naszych „mascarpone fit przepisów”, przeczytaj do końca ten akapit.
Bardzo często mianem fit nazywa się produkty ubogie w tłuszcz, zwłaszcza nasycony, bogate w błonnik, ale i węglowodany, dość niskokaloryczne. Mascarpone nie pasuje do takich produktów, dlatego, że zawiera sporo tłuszczu i jest kaloryczny. Ale jest źródłem pełnowartościowego białka i z pewnością można go nazwać produktem odżywczym, choć niekoniecznie dietetycznym w klasycznym tego słowa pojęciu.
Mascarpone może nie być wskazany w diecie osób narażonych na choroby serca, a także podczas stosowania diety o obniżonej zawartości kalorii. W razie wątpliwości najlepiej skonsultować się z dietetykiem.
Makroskładniki w 100 g mascarpone:
- tłuszcz – 44,5 g, w tym 29,5 g tłuszczu nasyconego i 123 g cholesterolu
- węglowodany – 3,9 g
- białko – 4,6 g,
- kalorie – 436 kcal.
Mascarpone zawiera też minerały (w tym sód, potas, magnez, cynk), witaminy (niacyna, B1, B2, B6, B12, E, D, A) i foliany.
Tak się składa, że w diecie osób zdrowych, a tym bardziej zdrowych i aktywnych fizycznie jest miejsce na serek mascarpone. Jest on też np. produktem polecanym w diecie ketogenicznej, na której wiele osób chudnie. Z tego względu można uznać serek mascarpone za produkt fit dla zdrowych i aktywnych osób, zwłaszcza jeśli towarzyszą mu dodatki, które dostarczają węglowodanów i błonnika, np. owoce. Stąd już prosta droga do fit deserów z mascarpone.
Fit deser z mascarpone i bananem
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej razowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- trochę więcej niż 1/3 kostki masła,
- 3 żółtka,
- 1/3 szklanki słodzika w pudrze, np. ksylitolu,
- 3-4 banany,
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.
Składniki na krem mascarpone:
- 500 g mascarpone,
- 40 ml mleka,
- 40 g słodzika w pudrze,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto poza bananami dokładnie zagnieć. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i odrywając po kawałku ciasto, wykładaj nim dno i boki blachy. Zrób widelcem w surowym cieście kilka dziurek i wstaw do lodówki na 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z grzaniem góra-dół. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 30-40 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
- Do średniej miski włóż mascarpone. Dodaj mleko i krótko wymieszaj trzepaczką, aż powstanie jednorodna masa.
- Dodaj słodzik w pudrze i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Przełóż część kremu do tuby cukierniczej lub woreczka foliowego.
- Obierz banany i pokrój je na plasterki. Dodaj do kremu mascarpone w misce i delikatnie wymieszaj.
- Nakładaj krem z bananami na ciasto, tworząc w miarę równą warstwę.
- Kremem z tuby lub woreczka zrób na wierzchu ozdobne kleksiki.
- Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce i posyp czekoladowymi wiórkami wierzch ciasta. Podawaj.
fot. Fit deser z mascarpone i bananem/ Adobe Stock, alexanderon
Fit deser z mascarpone i malinami
Składniki:
- 200-300 g malin, najlepiej świeżych,
- 250 g mascarpone,
- 20 ml mleka,
- 20 g słodzika w pudrze,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 100 g pokruszonych orzechów włoskich, laskowych lub granoli albo keto granoli.
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż mascarpone. Dodaj mleko i krótko wymieszaj trzepaczką, aż powstanie jednorodna masa. Dodaj słodzik w pudrze i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.
- Połowę malin zblenduj. Odłóż 1/4 zblednowanych malin do innej miseczki, dodaj 2 łyżki kremu mascarpone i wymieszaj.
- Nakładaj do szklanek: najpierw warstwę mascarpone zmieszanego z malinami, potem na środek wsyp porcję orzechów lub granoli, a potem na przemian nakładaj warstwę kremu mascarpone i zblenowanych malin. Udekoruj z wierzchu całymi malinami.
- Schłodź w lodówce przez 20 minut przed podaniem. Możesz udekorować listkami mięty.
fot. Fit deser z mascarpone i malinami/ Adobe Stock, Daniela Baumann
Deser mascarpone i truskawkami fit
Składniki:
- 150 g masła,
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- ¼ szklanki słodzika, np. erytrytolu,
- 50 ml zimnej wody,
- 150 g truskawek i ew. 100 g borówek,
- 250 g mascarpone,
- 20 ml mleka,
- 20 g słodzika w pudrze,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Masło posiekaj i zagnieć z mąką, słodzikiem i wodą. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Wykrój z ciasta kółka o średnicy o 2 cm większej od foremek na tartaletki.
- Natłuść wnętrza 10 małych tartaletek lub 6 standardowych.
- Kółkami z ciasta wyłóż foremki i uformuj ładnie brzegi. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Wyjmij i wystudź.
- Do miski włóż mascarpone. Dodaj mleko i wymieszaj trzepaczką, aż powstanie jednorodna masa. Dodaj słodzik w pudrze i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.
- Owoce opłucz, osusz, a truskawki pokrój wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
- Wyjmij babeczki z foremek. Nakładaj do każdej z nich porcję kremu mascarpone, a na wierzchu układaj owoce. Podawaj od razu.
fot. Fit deser z mascarpone i truskawkami/ Adobe Stock, istetiana
Fit deser z mascarpone i borówkami
Składniki:
- 250 g mascarpone,
- 20 ml mleka,
- 20 g słodzika w pudrze,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
- 100 g borówek,
- 150 g jagód świeżych lub mrożonych,
- biszkopciki – po jednym na porcję deseru.
Sposób przygotowania:
- Jeśli używasz mrożonych jagód, rozmroź je i zblenduj. Świeże jagody zblenduj.
- Biszkopciki połam na kawałki o długości ok. 1-2 cm.
- Do miski włóż mascarpone. Dodaj mleko i wymieszaj trzepaczką, aż powstanie jednorodna masa.
- Dodaj słodzik w pudrze i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.
- Nakładaj do szklanek na zmianę krem mascarpone oraz zblendowane jagody, w międzyczasie wkładając też kawałki biszkoptów. Udekoruj z wierzchu borówkami i podawaj.
fot. Fit deser z mascarpone i borówkami/ Adobe Stock, valentinamaslova
Czytaj także:
Czym zastąpić mascarpone, żeby przepis był lżejszy?
Sernik z mascarpone i rodzynkami
Pyszny tort truskawkowy z mascarpone i galaretką