Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- opakowanie masy marcepanowej
- 2 łyżki płatków migdałowych
-
6 połówek moreli (mogą być z kompotu)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto marcepanowe z morelami! Potrzebujesz zaledwie kilku składników, aby wyczarować ten pyszny deser. Zobacz!
- Arkusz ciasta francuskiego przekrój na 2 części.
- Jedną pokrój na 8 kwadratów, drugą potnij na paski.
- Z pasków ciasta zrób wałeczki na brzegach ciastek - ułóż po 3 warstwy paseczków na każdym brzegu.
- Masę marcepanową potnij na 8 części.
- Każdy placuszek z masy marcepanowej rozwałkuj i połóż na środku.
- Morele umyj i przekrój na połówki. Jeśli wykorzystujesz morele z kompotu, punkt o myciu oczywiście musisz pominąć, poprzestań tylko na przekrojeniu.
- Połówki moreli ułóż na masie marcepanowej i posyp płatkami migdałowymi.
- Ciasteczka piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.