Co zrobić z ciasta francuskiego fot. Adobe Stock

Co zrobić z ciasta francuskiego? Najlepsze przepisy na ciasto francuskie

Co zrobić z ciasta francuskiego? Przepisów jest nieskończenie wiele! Możesz przygotować pyszne wytrawne paszteciki, słodkie ciasteczka albo polędwicę Wellington.
Małgorzata Machnicka / 21.04.2021 05:34
Co zrobić z ciasta francuskiego fot. Adobe Stock

Nie masz pomysłu na to, co zrobić z ciasta francuskiego? Przepisy, które zebrałyśmy, pomogą ci przygotować coś pysznego bez względu na to, co masz w lodówce. 

Spis treści:

  1. Pomysły na ciasto francuskie
  2. Przepis na domowe ciasto francuskie

Pomysły na ciasto francuskie

Ciasto francuskie jest na tyle uniwersalne, że smakuje równie dobrze na słodko, co na słono. Tak naprawdę farsz możesz przygotować dosłownie ze wszystkiego! Jak piec ciasto francuskie? Wszystko zależy od farszu - przyjmuje się, że ciasteczka z owocami powinny spędzić w piekarniku około 15 minut, a przekąski z mięsem do 30 minut.

Co zrobić z ciasta francuskiego na słodko?

Przygotuj świeże lub mrożone owoce (maliny, truskawki lub jagody). Wrzuć je do garnka i odparuj z nich wodę. Gdy ostygną, dodaj do nich odrobinę serka mascarpone i szczyptę cukru waniliowego – w ten sposób przyrządzisz pyszne i proste ciasteczka last minute. W sam raz na niepodziewany głód lub równie niespodziewanych gości.

Możesz również zawinąć w ciasto francuskie kawałki czekolady z dodatkiem orzechów i rodzynek albo nadziać je różnymi rodzajami sera. Aby ciasteczka miały piękną, złotą skorupkę, przed pieczeniem posmaruj je rozmąconym żółtkiem.

Przepis na banany w cieście francuskim
Przepis na jabłka w cieście francuskim
Przepis na rożki z serem z ciasta francuskiego

przepisy z ciasta francuskiego na słodko
fot. Adobe Stock

Co zrobić z ciasta francuskiego na słono?

Z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów lub oliwek przygotujesz pyszne słone przekąski z ciasta francuskiego. Ślimaczki z wytrawnym nadzieniem z pewnością będą pysznym dodatkiem do śniadania lub sałatki.

Przepis na ślimaczki z pieczarkami i serem
Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem
Przepis na parówki w cieście francuskim

Możesz przygotować także obiad z dodatkiem ciasta francuskiego. Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim zachwyci wszystkich domowników. Na niedzielny obiad doskonale sprawdzi się również zapiekanka z ciasta francuskiego z boczkiem.

Przepis na łososia w cieście francuskim
Przepis na kurczaka pod ciastem francuskim
Przepis na pierogi mięsne z ciasta francuskiego

ciasto francuskie wytrawne
fot. Adobe Stock

Przepis na domowe ciasto francuskie

Przepis na domowe ciasto francuskie nie jest skomplikowany, ale niestety bardzo pracochłonny. To ciasto wymaga dużo wałkowania i musi sporo odpoczywać, dlatego to przepis na wyjątkowo wytrwałych.

Tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, radzimy raczej wybrać się po gotowe ciasto francuskie do sklepu.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 180 ml zimnej wody,
  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Sól wsyp do wody i mieszaj, aż się rozpuści.
  2. Do miski przesiej mąkę.
  3. W rondelku rozpuść 50 g masła.
  4. Wszystkie składniki (oprócz nierozpuszczonego masła) połącz w misce i zagnieć ciasto.
  5. Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
  6. Masło zmiksuj na miękką, gładką masę. Rozsmaruj je na kształt prostokąta na papierze do pieczenia. Zawiń je drugą warstwą papieru i rozwałkuj, by miało grubość ok. 2 cm. Odłóż do lodówki.
  7. Ciasto wyjmij z lodówki. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej ciasto na kwadratowy placek o grubości 2 cm. Środek powinien być grubszy niż boki.
  8. Na cieście połóż schłodzone masło (oczywiście bez papieru do pieczenia) tak, by jego rogi były na wysokości środków boków ciasta.
  9. Zawiń wystające brzegi ciasta do środka, by przypominało kopertę. Rozwałkuj na prostokąt o długości 3 razy większej niż szerokość. Złóż na 3 części i odłóż na 2 godziny do lodówki. Powtórz to jeszcze 6 razy.
  10. Przed upieczeniem rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm. Ciasto francuskie piecze się przez około 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Więcej pomysłów na to, co zrobić z ciasta francuskiego:

Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem to pomysł na błyskawiczny, ale efektowny deser. Jeśli masz ochotę, dodaj również pokrojone owoce.
Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na imprezę
Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na imprezę
Parówki z cieście francuskim są bardzo szybką i prostą przekąską, która sprawdzi się nie tylko w sylwestra. Smakują dobrze z musztardą lub domowym sosem czosnkowym.
Jak zrobić pyszne jabłka w cieście? Spróbuj w kruchym, francuskim lub piwnym!
Jak zrobić pyszne jabłka w cieście? Spróbuj w kruchym, francuskim lub piwnym!
Szukasz pomysłu na prosty, jesienny deser? Zrób jabłka w cieście kruchym lub francuskim! Znamy wszystkie sposoby na jabłka w cieście!
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM: łosoś ze szpinakiem i inne
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM: łosoś ze szpinakiem i inne
Łosoś w cieście francuskim to niezaprzeczalnie jedna ze smaczniejszych przekąsek – sprawdź nasze przepisy!
PRZYSTAWKI NA IMPREZĘ: mumie z ciasta francuskiego i inne
PRZYSTAWKI NA IMPREZĘ: mumie z ciasta francuskiego i inne
Przystawki na imprezę Halloween muszą nie tylko smakować, ale i wyglądać przerażająco doskonale! Sprawdź nasze pomysły!
CIASTO FRANCUSKIE: baklawa z ciasta francuskiego z orzechami
CIASTO FRANCUSKIE: baklawa z ciasta francuskiego z orzechami
Ciasto francuskie przyrządzone na słodko ma wielu zwolenników – sprawdź nasze przepisy na baklawę!
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM: parowki w ciescie francuskim
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM: parowki w ciescie francuskim
Parówki w cieście francuskim przygotujesz naprawdę szybko i w banalnie prosty sposób!
CIASTO FRANCUSKIE: ciasto francuskie przepis, co zrobić z ciasta
CIASTO FRANCUSKIE: ciasto francuskie przepis, co zrobić z ciasta
Ciasto francuskie to świetna baza dla wielu potraw - przekąsek, deserów, a także dań głównych!
Pikantne ślimaczki z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie
Pikantne ślimaczki z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie
Z serem żółtym, oliwkami i szynką: pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego!
Ciasto francuskie z morelami - przepis
Ciasto francuskie z morelami - przepis
Przekąska, a może jednak deser? Ciasto francuskie z morelami!
Ciasto francuskie z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto francuskie z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie
Uwielbiasz gruszki? Połącz je z ciastem francuskim!
Przekładaniec z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie
Przekładaniec z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie
Kojarzy się trochę z karpatką lub napoleonką!
Rogaliki półfrancuskie - przepis składniki i przygotowanie
Rogaliki półfrancuskie - przepis składniki i przygotowanie
Jako nadzienie użyj marmolady lub np. bakalii!
Ciasto francuskie z grzybami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto francuskie z grzybami - przepis składniki i przygotowanie
Kruche ciasto wypełnione pysznym nadzieniem!
Ciasto pychotka - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto pychotka - przepis składniki i przygotowanie
Dobrze znane ciasto w nowej odsłonie!
Rogaliki francuskie z serem
Rogaliki francuskie z serem
Kruche i delikatne - idealne na drugie śniadanie!
Kulebiaczki z grzybami
Kulebiaczki z grzybami
Zrób sobie ucztę z darów lasu!
Ciasto francuskie - poduszeczki z jabłkami
Ciasto francuskie - poduszeczki z jabłkami
Zamiast jabłek do obłożenia ciasta francuskiego możesz użyć brzoskwiń z puszki. Przygotuj pyszne, kruche poduszeczki!
Ciasto francuskie na słono - trójkąty z musem ziołowym
Ciasto francuskie na słono - trójkąty z musem ziołowym
Czarnuszka, zwana także czarnym kminkiem, nada trójkątom z ciasta francuskiego na słono wyjątkowy, słodkawo-korzenny aromat.
Sakiewki imbirowe - przepis
Sakiewki imbirowe - przepis
Sakiewki imbirowe z ciasta francuskiego warto posypać pysznym i wartościowym sezamem niełuskanym. Zobacz nasz przepis!
Biała kiełbasa w cieście francuskim z musztardą francuską  - przepis
Biała kiełbasa w cieście francuskim z musztardą francuską - przepis
Pyszne roladki z kiełbasą podawaj z ostrymi sosami i piklami. Możesz zaserwować je zarówno na wielkanocne śniadanie, jak i jako przekąski na późniejsze spotkanie z rodziną.
Polędwiczka w cieście francuskim - przepis
Polędwiczka w cieście francuskim - przepis
Ciasto francuskie do pieczonej polędwiczki najlepiej rozmrażać przez całą noc w lodówce. Sprawdź przepis!
Grochowe krokiety w cieście francuskim - przepis
Grochowe krokiety w cieście francuskim - przepis
Grochowe krokiety w cieście francuskim idealnie uzupełnią wigilijny zestaw dań. Możesz je podać na przykład do barszczu.