Nie masz pomysłu na to, co zrobić z ciasta francuskiego? Przepisy, które zebrałyśmy, pomogą ci przygotować coś pysznego bez względu na to, co masz w lodówce.
Spis treści:
Pomysły na ciasto francuskie
Ciasto francuskie jest na tyle uniwersalne, że smakuje równie dobrze na słodko, co na słono. Tak naprawdę farsz możesz przygotować dosłownie ze wszystkiego! Jak piec ciasto francuskie? Wszystko zależy od farszu - przyjmuje się, że ciasteczka z owocami powinny spędzić w piekarniku około 15 minut, a przekąski z mięsem do 30 minut.
Co zrobić z ciasta francuskiego na słodko?
Przygotuj świeże lub mrożone owoce (maliny, truskawki lub jagody). Wrzuć je do garnka i odparuj z nich wodę. Gdy ostygną, dodaj do nich odrobinę serka mascarpone i szczyptę cukru waniliowego – w ten sposób przyrządzisz pyszne i proste ciasteczka last minute. W sam raz na niepodziewany głód lub równie niespodziewanych gości.
Możesz również zawinąć w ciasto francuskie kawałki czekolady z dodatkiem orzechów i rodzynek albo nadziać je różnymi rodzajami sera. Aby ciasteczka miały piękną, złotą skorupkę, przed pieczeniem posmaruj je rozmąconym żółtkiem.
Przepis na banany w cieście francuskim
Przepis na jabłka w cieście francuskim
Przepis na rożki z serem z ciasta francuskiego
fot. Adobe Stock
Co zrobić z ciasta francuskiego na słono?
Z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów lub oliwek przygotujesz pyszne słone przekąski z ciasta francuskiego. Ślimaczki z wytrawnym nadzieniem z pewnością będą pysznym dodatkiem do śniadania lub sałatki.
Przepis na ślimaczki z pieczarkami i serem
Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem
Przepis na parówki w cieście francuskim
Możesz przygotować także obiad z dodatkiem ciasta francuskiego. Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim zachwyci wszystkich domowników. Na niedzielny obiad doskonale sprawdzi się również zapiekanka z ciasta francuskiego z boczkiem.
Przepis na łososia w cieście francuskim
Przepis na kurczaka pod ciastem francuskim
Przepis na pierogi mięsne z ciasta francuskiego
fot. Adobe Stock
Przepis na domowe ciasto francuskie
Przepis na domowe ciasto francuskie nie jest skomplikowany, ale niestety bardzo pracochłonny. To ciasto wymaga dużo wałkowania i musi sporo odpoczywać, dlatego to przepis na wyjątkowo wytrwałych.
Tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, radzimy raczej wybrać się po gotowe ciasto francuskie do sklepu.
Składniki:
- 250 g masła,
- 180 ml zimnej wody,
- 300 g mąki pszennej,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Sól wsyp do wody i mieszaj, aż się rozpuści.
- Do miski przesiej mąkę.
- W rondelku rozpuść 50 g masła.
- Wszystkie składniki (oprócz nierozpuszczonego masła) połącz w misce i zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
- Masło zmiksuj na miękką, gładką masę. Rozsmaruj je na kształt prostokąta na papierze do pieczenia. Zawiń je drugą warstwą papieru i rozwałkuj, by miało grubość ok. 2 cm. Odłóż do lodówki.
- Ciasto wyjmij z lodówki. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej ciasto na kwadratowy placek o grubości 2 cm. Środek powinien być grubszy niż boki.
- Na cieście połóż schłodzone masło (oczywiście bez papieru do pieczenia) tak, by jego rogi były na wysokości środków boków ciasta.
- Zawiń wystające brzegi ciasta do środka, by przypominało kopertę. Rozwałkuj na prostokąt o długości 3 razy większej niż szerokość. Złóż na 3 części i odłóż na 2 godziny do lodówki. Powtórz to jeszcze 6 razy.
- Przed upieczeniem rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm. Ciasto francuskie piecze się przez około 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Więcej pomysłów na to, co zrobić z ciasta francuskiego:

Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na sylwestra i inne imprezy

Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis

Jak zrobić pyszne jabłka w cieście? Spróbuj w kruchym, francuskim lub piwnym!

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM: łosoś ze szpinakiem i inne

PRZYSTAWKI NA IMPREZĘ: mumie z ciasta francuskiego i inne

CIASTO FRANCUSKIE: baklawa z ciasta francuskiego z orzechami

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM: parowki w ciescie francuskim

CIASTO FRANCUSKIE: ciasto francuskie przepis, co zrobić z ciasta

Pikantne ślimaczki z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto francuskie z morelami - przepis

Ciasto francuskie z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto francuskie z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto francuskie z serem - przepis składniki i przygotowanie

Przekładaniec z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie

Francuskie koperty - przepis składniki i przygotowanie

Rogaliki półfrancuskie - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi z ciasta francuskiego z serem - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić rożki z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie

Przekładaniec z kremem - przepis składniki i przygotowanie

Szynka w cieście francuskim - przepis składniki i przygotowanie

Kiełbasa w cieście francuskim - przepis składniki i przygotowanie

Jabłka w cieście - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto francuskie z grzybami - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto pychotka - przepis składniki i przygotowanie

Rogaliki francuskie z serem

Kulebiaczki z grzybami

Ciasto francuskie - poduszeczki z jabłkami

Ciasto francuskie na słono - trójkąty z musem ziołowym

Sakiewki imbirowe - przepis

Biała kiełbasa w cieście francuskim z musztardą francuską - przepis

Polędwiczka w cieście francuskim - przepis
