
Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 10 łyżek cukru
- szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek masła
-
czubata łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Zobacz przepis na crumble z truskawkami!
- Truskawki dokładnie opłucz, osącz, usuń szypułki. Każdą przekrój na połowę.
- Owoce posyp 4 łyżkami cukru, odstaw na 15 minut.
- Truskawki przełóż do 4 żaroodpornych miseczek lub jednego większego naczynia żaroodpornego.
- Z mąki, zimnego masła, cynamonu i reszty cukru przygotuj kruszonkę: najpierw zagnieć ciasto, a potem pokrusz je na kawałki. Posyp nimi owoce.
- Naczynie z deserem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz 20 minut, aż kruszonka stwardnieje i ładnie się zarumieni.
- Ciasto podawaj na ciepło np. z lodami albo gęstym jogurtem greckim doprawionym miodem.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis