Crumble z truskawkami, czyli truskawki pod kruszonką - prosty przepis

Crumble z truskawkami to pyszny deser, który pochodzi z Wielkiej Brytanii. Przygotuj kruszonkę z mąki pszennej, cukru, masła i cynamonu, a potem ciesz się smakiem crumble.
Weronika Kwaśniak / 21.06.2021 17:00
DRUKUJ PRZEPIS
Crumble z truskawkami, czyli truskawki pod kruszonką - prosty przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg truskawek,
  • 10 łyżek cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 6 łyżek masła,
  • czubata łyżeczka mielonego cynamonu.
Przygotowanie:

Crumble z truskawkami to nic innego, jak chrupiąca kruszonka w towarzystwie apetycznych owoców. Brytyjczycy przygotowują crumble na wiele różnych sposobów - wykorzystać można niemal wszystkie owoce sezonowe. Zmienia się tylko proporcja cukru - truskawki czy maliny są bardziej kwaśne, niż bardzo dojrzałe śliwki czy czereśnie.

  1. Truskawki dokładnie opłucz, osącz, usuń szypułki. Każdą przekrój na połowę.
  2. Owoce posyp 4 łyżkami cukru, odstaw na 15 minut.
  3. Truskawki przełóż do 4 żaroodpornych miseczek lub jednego większego naczynia żaroodpornego.
  4. Z mąki, zimnego masła, cynamonu i reszty cukru przygotuj kruszonkę: najpierw zagnieć ciasto, a potem pokrusz je na kawałki. Posyp nimi owoce.
  5. Naczynie z crumble z truskawkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz 20 minut, aż kruszonka stwardnieje i ładnie się zarumieni.
  6. Crumble z truskawkami podawaj na ciepło np. z domowymi lodami albo gęstym jogurtem greckim, doprawionym miodem.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.06.2016 na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Nalewka z truskawek
Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką
Kluski z truskawkami

DRUKUJ PRZEPIS