Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 10 łyżek cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- 6 łyżek masła,
- czubata łyżeczka mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
Crumble z truskawkami to nic innego, jak chrupiąca kruszonka w towarzystwie apetycznych owoców. Brytyjczycy przygotowują crumble na wiele różnych sposobów - wykorzystać można niemal wszystkie owoce sezonowe. Zmienia się tylko proporcja cukru - truskawki czy maliny są bardziej kwaśne, niż bardzo dojrzałe śliwki czy czereśnie.
- Truskawki dokładnie opłucz, osącz, usuń szypułki. Każdą przekrój na połowę.
- Owoce posyp 4 łyżkami cukru, odstaw na 15 minut.
- Truskawki przełóż do 4 żaroodpornych miseczek lub jednego większego naczynia żaroodpornego.
- Z mąki, zimnego masła, cynamonu i reszty cukru przygotuj kruszonkę: najpierw zagnieć ciasto, a potem pokrusz je na kawałki. Posyp nimi owoce.
- Naczynie z crumble z truskawkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz 20 minut, aż kruszonka stwardnieje i ładnie się zarumieni.
- Crumble z truskawkami podawaj na ciepło np. z domowymi lodami albo gęstym jogurtem greckim, doprawionym miodem.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.06.2016 na zlecenie Edipresse
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Nalewka z truskawek
Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką
Kluski z truskawkami