Keto ciasto z borówkami to świetny keto deser. Można je upiec w postaci keksu lub ciasta z kremem albo na wzór keto sernika. Istnieją też przepisy na kruche ciasto z borówkami. Dzięki starannie dobranemu składowi taki deser doskonale wpisze się w dietę ketogeniczną. Przygotowałyśmy 4 najlepsze przepisy na ciasta z borówkami o niskiej zawartości węglowodanów. Dopisz je do listy przepisów ketogenicznych, które zdecydowanie warto wypróbować.
Spis treści:
- Świetne keto ciasto serowe z borówkami
- Keto ciasto jogurtowe
- Proste keto ciasto z borówkami
- Keto ciasto z borówkami o smaku cytrynowym
Świetne keto ciasto serowe z borówkami
Składniki na spód ciasta:
- 1 1/2 szklanki mąki migdałowej,
- 1/4 szklanki masła (stopionego),
- 1/4 szklanki słodzika,
- szczypta soli.
Składniki ciasta:
- 2 szklanki + 2 łyżki twarogu sernikowego o temperaturze pokojowej,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany można użyć pełnotłustego jogurtu greckiego,
- 1 1/2 filiżanki słodzika,
- 2 łyżki mąki migdałowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej,
- 2 szklanki borówek,
- łyżka żelatyny.
Sposób przygotowania spodu do ciasta:
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Przenieś ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj płaski placek.
- Spód piecz w temp. 170-180 stopni przez 10 minut.
Sposób przygotowania ciasta:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Za pomocą miksera bardzo lekko ubij zmiękczony serek śmietankowy, aż będzie gładki. Dodaj mąkę, ekstrakt waniliowy, śmietanę i cukier i delikatnie wymieszaj do połączenia. Dodawaj po jednym jajku i przestań mieszać, gdy masa będzie gładka. Dodaj szklankę borówek i wymieszaj gumową szpatułką.
- Przełóż nadzienie sernikowe na spód ciasta i piecz przez 1 godzinę i 10 minut lub do momentu, aż wierzch będzie ścięty, a nadzienie będzie lekko drgać przy dotknięciu.
- Pozwól sernikowi całkowicie ostygnąć, zanim włożysz go na noc do lodówki.
- Następnego dnia rozpuść żelatynę w 4 łyżkach mocno ciepłej wody. Ostudź, posmaruj wierzch ciasta, posyp keto ciasto pozostałymi borówkami i wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny.
fot. Świetne keto ciasto z borówkami/ Adobe Stock, simona
Keto ciasto jogurtowe
Składniki:
- 2 spody do ciasta przygotowane zgodnie z poprzednim przepisem,
- 400 g jogurtu greckiego,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 3 łyżki żelatyny + woda do namoczenia
- wiórki kokosowe do posypania,
- szklanka borówek.
Sposób przygotowania:
- Śmietankę ubij mikserem. Żelatynę namocz, a potem rozpuść.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodawaj po łyżce jogurtu i dokładnie mieszaj.
- Dodaj słodzik, wlej masę do ubitej śmietanki i ubijaj jeszcze trochę, aby masa się napowietrzyła. Dodaj borówki i wymieszaj gumową szpatułką.
- Jeden spód włóż do tortownicy. Wyłóż na niego masę jogurtową i wyrównaj.
- Połóż na wierzchu drugi spód do ciasta. Posyp wiórkami kokosowymi i pozostałymi borówkami. Możesz udekorować listkami mięty. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
Proste keto ciasto z borówkami
Składniki:
- 120 g mielonych migdałów,
- 4 jajka,
- 3 łyżki,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g borówek,
- 50 g ciemnej czekolady (min. 70%),
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
- Do miski włóż mielone migdały, jajka, oliwę, proszek do pieczenia i wanilię. Mieszaj mikserem, aż masa się połączy i „złapie” dużo powietrza.
- Odłóż niewielką ilość borówek i czekolady do dekoracji, a resztę dodaj do ciasta, ostrożnie mieszając drewnianą łyżką.
- Wlej ciasto do keksówki i posyp wierzch pozostałymi jagodami i czekoladą.
- Piecz keto ciasto borówkowe przez 30 minut, aż ciasto trochę wyrośnie, a wierzch stanie się błyszczący i złocistobrązowy.
fot. Proste keto ciasto z borówkami/ Adobe Stock, manyakotic
Keto ciasto z borówkami o smaku cytrynowym
Składniki:
- 5 jaj,
- 2/3 szklanki erytrytolu,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 szklanki masła stopionego i ostudzonego,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki tartej skórki z cytryny,
- 2 1/2 szklanki mąki migdałowej,
- 1/4 szklanki mąki kokosowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka borówek.
Składniki na krem:
- szklanka serka śmietankowego w temperaturze pokojowej,
- 1/2 szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej,
- łyżka płynnej stewii.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 30 cm papierem do pieczenia.
- Umieść trzy jajka i dwa żółtka w dużej misce. Pozostałe białka zachowaj na później. Ubij jajka i dodaj granulowany słodzik i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj roztopione i ostudzone masło, ocet jabłkowy, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia.
- Dodaj mąkę migdałową, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Wymieszaj i dodaj borówki.
- Użyj miksera ręcznego, aby ubić na sztywno białka. Delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta.
- Wlej ciasto do przygotowanej blachy i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż środek ciasta się zetnie. Możesz wykonać test patyczka.
- Użyj miksera ręcznego do zmieszania masła i twarogu. Gdy masa będzie kremowa, dodaj płynny słodzik do smaku. Gdy keto ciasto ostygnie do temperatury pokojowej, możesz pokryć je kremem.
fot. Cytrynowe keto ciasto z borówkami/ Adobe Stock, Sea Wave
Czytaj także:
5 doskonałych przepisów na keto tiramisu
6 przepisów na keto lody bez cukru
Przepisy na keto desery z jagodami