Doradca żywieniowy, dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (specjalizacja Żywienie Człowieka i Toksykologia Żywności na Wydziale Nauk o Żywności)

 
 
Już od ponad 10 lat zajmuje się tematyką żywności i żywienia.

Podczas studiów nadzorowała w WSSE jakość żywienia we wrocławskich placówkach szkolnych i przedszkolnych. Miała tam okazję pogłębiać swoją wiedzę z zakresu żywienia dzieci i młodzieży. Dorosłymi pacjentami zajmowała się w jednym z wrocławskich Instytutów Zdrowia i Urody oraz w Centrum Dietetycznym, gdzie doskonaliła swój warsztat dietetyka.

Podczas swojej kariery zawodowej zajmowała się również wdrażaniem systemów bezpieczeństwa żywności w zakładach przetwórczych oraz prowadziła szkolenia z tego zakresu. Jest autorką książek o prawidłowym odżywianiu osób zdrowych i chorych.
 

www.dietetyka-estetyczna.pl
 
Czy dania z grilla są zdrowe?
Czy dania z grilla są zdrowe? 3 lata temu
Dania z grilla – zdrowe czy toksyczne? Opinie na ten temat są podzielone. Jedni postulują, że jedzenie pieczone na grillu jest mniej kaloryczne, gdyż podczas grillowania wytapia się tłuszcz. Inni zaznaczają, że grillowanie jest szkodliwe ze względu na powstające podczas spalania szkodliwe substancje i dym… Czytaj więcej
Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową?
Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową?4 lata temu
Nietolerancja pokarmowa jest często mylona z alergią pokarmową. Występuje prawdopodobnie u 45% populacji, a jej objawy bywają rozmaite i zaliczamy do nich m.in. nieżyt nosa, ból głowy, zmęczenie lub nadmierne pobudzenie, wypryski lub wysypka. Co zrobić, by mieć pewność, że cierpimy na nietolerancję pokarmową? Czytaj więcej
Dlaczego warto jeść szparagi?
Dlaczego warto jeść szparagi?10 lat temu
Szparagi są często nazywane ulubionym pożywieniem celebrytów. Dlaczego? Są niskokaloryczne, a jednocześnie zdrowe i bogate w witaminy i składniki mineralne. Co więcej, szparagi pobudzają perystaltykę jelit i działają odmładzająco. Przez wielu szparagi są uznawane nawet za afrodyzjak. Poznaj przepisy na dania ze szparagów. Czytaj więcej
Jak uniknąć zgagi, zaparć i wzdęć w czasie świąt?
Jak uniknąć zgagi, zaparć i wzdęć w czasie świąt?10 lat temu
Podczas świąt najlepiej zachować umiar w jedzeniu – przejadanie się może skutkować zgagą, wzdęciami i zaparciami. Co jeszcze je powoduje? Co robić, gdy już się pojawią i sprawiają, że nie możemy cieszyć się świętami? Jak przyrządzać świąteczne posiłki, by zminimalizować ryzyko wystąpienia tych dolegliwości? Czytaj więcej
Jak odżywiać się zdrowo w święta wielkanocne?
Jak odżywiać się zdrowo w święta wielkanocne? 10 lat temu
Wielkanoc – czas refleksji i zadumy, ale też pysznych i niestety – dość kalorycznych potraw. Ograniczenie pewnych produktów na rzecz innych, zmiana sposobu przyrządzania dań, jak również ruch na świeżym powietrzu sprawią, że w święta będziemy mieć więcej energii i nie przybędzie nam dodatkowych kilogramów. Czytaj więcej
Jajka – fakty i mity
Jajka – fakty i mity10 lat temu
Wokół jajek, które są podstawą wielkanocnych potraw, narosło przez lata wiele mitów. Jak dużo jest w nich więc cholesterolu? Czy są zdrowe? Czym powinniśmy się kierować podczas kupowania jaj? Czy wszystkie jajka są takie same? Czytaj więcej
Zdrowa Wielkanoc, czyli kulinarne porady na święta!
Zdrowa Wielkanoc, czyli kulinarne porady na święta!10 lat temu
Żur, jaja, mięsa, sałatki z majonezem, ciasta… Tłuste jedzenie, bogate w cukier potrawy i nadmiar kalorii – oto jak wygląda Wielkanoc od strony kulinarnej w większości polskich domów. Proponujemy kilka zmian, które warto wprowadzić na święta – nie tylko dla zdrowia, ale też lepszego samopoczucia. Czytaj więcej
Składniki odżywcze w walce o zdrowie i urodę
Składniki odżywcze w walce o zdrowie i urodę 10 lat temu
W jaki sposób pomóc naszemu organizmowi rozkwitnąć na wiosnę? Grunt to prawidłowo się odżywiać, czyli jeść to, co jest bogate w składniki odżywcze! Magnez, witamina H, cynk oraz selen pomogą nie tylko zadbać o zdrowie, ale też pięknie wyglądać i dobrze się czuć. Czytaj więcej
Jak wspomóc urodę dietą na wiosnę?
Jak wspomóc urodę dietą na wiosnę?10 lat temu
Która z nas nie chce być najpiękniejsza? Po zimie zwykle borykamy się z niedoskonałościami: rozdwajające się paznokcie, suche, matowe i wypadające włosy czy wysuszona i szorstka skóra. Czy możemy temu jakoś zaradzić? Tak, pomoże nam odpowiednia dieta! Na co więc zwrócić uwagę? Czytaj więcej
Jak być zdrowym przez cały rok?
Jak być zdrowym przez cały rok?11 lat temu
Jesteśmy tym, co jemy – podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia jest więc odpowiednio dobrany jadłospis. Ważnym składnikiem diety jest glutation – silny przeciwutleniacz, który spełnia funkcje detoksykacyjne, stymulujące układ immunologiczny i antyoksydacyjne. Jakich jeszcze zasad przestrzegać, by cieszyć się zdrowiem? Czytaj więcej