Doradca żywieniowy, dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (specjalizacja Żywienie Człowieka i Toksykologia Żywności na Wydziale Nauk o Żywności)

 
 
Już od ponad 10 lat zajmuje się tematyką żywności i żywienia.

Podczas studiów nadzorowała w WSSE jakość żywienia we wrocławskich placówkach szkolnych i przedszkolnych. Miała tam okazję pogłębiać swoją wiedzę z zakresu żywienia dzieci i młodzieży. Dorosłymi pacjentami zajmowała się w jednym z wrocławskich Instytutów Zdrowia i Urody oraz w Centrum Dietetycznym, gdzie doskonaliła swój warsztat dietetyka.

Podczas swojej kariery zawodowej zajmowała się również wdrażaniem systemów bezpieczeństwa żywności w zakładach przetwórczych oraz prowadziła szkolenia z tego zakresu. Jest autorką książek o prawidłowym odżywianiu osób zdrowych i chorych.
 

www.dietetyka-estetyczna.pl
 
Czy dania z grilla są zdrowe?
Czy dania z grilla są zdrowe? 7 lat temu
Dania z grilla – zdrowe czy toksyczne? Opinie na ten temat są podzielone. Jedni postulują, że jedzenie pieczone na grillu jest mniej kaloryczne, gdyż podczas grillowania wytapia się tłuszcz. Inni zaznaczają, że grillowanie jest szkodliwe ze względu na powstające podczas spalania szkodliwe substancje i dym… Czytaj więcej
Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową?
Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową?8 lat temu
Nietolerancja pokarmowa jest często mylona z alergią pokarmową. Występuje prawdopodobnie u 45% populacji, a jej objawy bywają rozmaite i zaliczamy do nich m.in. nieżyt nosa, ból głowy, zmęczenie lub nadmierne pobudzenie, wypryski lub wysypka. Co zrobić, by mieć pewność, że cierpimy na nietolerancję pokarmową? Czytaj więcej
Dlaczego warto jeść szparagi?
Dlaczego warto jeść szparagi?14 lat temu
Szparagi są często nazywane ulubionym pożywieniem celebrytów. Dlaczego? Są niskokaloryczne, a jednocześnie zdrowe i bogate w witaminy i składniki mineralne. Co więcej, szparagi pobudzają perystaltykę jelit i działają odmładzająco. Przez wielu szparagi są uznawane nawet za afrodyzjak. Poznaj przepisy na dania ze szparagów. Czytaj więcej
Jak uniknąć zgagi, zaparć i wzdęć w czasie świąt?
Jak uniknąć zgagi, zaparć i wzdęć w czasie świąt?14 lat temu
Podczas świąt najlepiej zachować umiar w jedzeniu – przejadanie się może skutkować zgagą, wzdęciami i zaparciami. Co jeszcze je powoduje? Co robić, gdy już się pojawią i sprawiają, że nie możemy cieszyć się świętami? Jak przyrządzać świąteczne posiłki, by zminimalizować ryzyko wystąpienia tych dolegliwości? Czytaj więcej
Jajka – fakty i mity
Jajka – fakty i mity14 lat temu
Wokół jajek, które są podstawą wielkanocnych potraw, narosło przez lata wiele mitów. Jak dużo jest w nich więc cholesterolu? Czy są zdrowe? Czym powinniśmy się kierować podczas kupowania jaj? Czy wszystkie jajka są takie same? Czytaj więcej
Przygotuj się na wiosnę!
Przygotuj się na wiosnę!14 lat temu
Po długiej zimie czas na pełen rozkwit. Za oknem coraz więcej słońca, dni są coraz dłuższe – jak przygotować się na wiosnę? Zacznij od diety! Pamiętaj, że warzywa i owoce powinny stanowić 60-70% Twoich posiłków, pij świeże soki z cytrusów, a do sałatek dodawaj bogate w cenne składniki mineralne orzechy, kiełki i ziarna! Czytaj więcej
Co się gryzie na Twoim talerzu?
Co się gryzie na Twoim talerzu?14 lat temu
Codziennie, podczas przygotowania posiłków, kierujemy się naszymi preferencjami smakowymi, a także tym, co aktualnie mamy w lodówce lub co właśnie zakupiliśmy. Nie zastanawiamy się nad tym, jak mogą reagować między sobą poszczególne składniki potraw i jakie mogą być tego konsekwencje… Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA