Ten napój smakuje jak deser, poprawia koncentrację i dodaje energii. Adaptogenną maca latte zrobisz z 4 składników
Maca latte to napój na bazie mleka lub napoju roślinnego z dodatkiem korzenia maca. Ta peruwiańska roślina nadaje latte orzechowy smak i dodatkowe cenne składniki odżywcze. Sprawdź, jak zrobić smaczną maca latte.

Jeżeli znudziła ci się zwykła kawa z mlekiem, szukasz napoju, który doda energii i zwiększy twoją czujność, jednocześnie nie powodując rozdrażnienia, to maca latte jest strzałem w dziesiątkę. Maca to roślina należąca do adaptogenów. Ma wiele cennych składników. Sprawdź, jak przygotować ten superzdrowy napój.
Jak działa maca latte?
Głównym składnikiem maca latte jest sproszkowany korzeń maca (nazywany żeń-szeniem peruwiańskim). Jest to roślina należąca do adaptogenów, czyli naturalnych substancji, które przywracają organizmowi zdrową równowagę w sytuacji stresu i fizycznego przemęczenia. Dodaje się ją do wielu posiłków w kuchni peruwiańskiej.
Korzeń maca jest bogaty w błonnik, witaminy i składniki mineralne, a także fitosterole, alkaloidy, glukozynolany, makaeny, makamidy, polifenole oraz saponiny, które cechują się szeregiem działań w organizmie. Ma delikatny korzenny, orzechowy smak.
Regularne spożywanie maca latte, dzięki zawartości składników korzenia, może powodować wiele dobroczynnych efektów:
- zmniejszenie stresu,
- zwiększenie ilości energii,
- poprawa koncentracji,
- poprawa libido,
- łagodzenie objawów depresji i nerwicy,
- łagodzenie zaburzeń miesiączkowania, objawów menopauzy i PMS,
- pomoc w kontroli ciśnienia krwi,
- wspiera pracę hormonów,
- zwiększenie gęstości kości.
Przepis na adaptogenną maca latte
Przygotowanie energetyzującego napoju maca latte jest bardzo proste. Proszek z korzenia potrzebny do zrobienia napoju kupisz bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością.
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego,
- 1 łyżeczka proszku z korzenia maca,
- szczypta cynamonu,
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego do smaku,
- opcjonalnie: syrop klonowy lub zdrowszy naturalny zamiennik cukru, np. erytrytol.
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem mleka.
- Dodaj mleko i podgrzej w niewielkim naczyniu.
- Użyj spieniacza, aby powstała pianka. Możesz też dodać spienione wcześniej ciepłe mleko.

Aby wzmocnić smak i kolor napoju, można dodać też kakao i odrobinę soli.
Czytaj także: