Reklama

Hortensje to jedne z tych roślin, które prezentują się naprawdę okazale. Wystarczy, że zapewnisz im kwaśne podłoże, lekko zacienione stanowisko i nie zapomnisz o regularnym podlewaniu. Te piękne krzewy odwdzięczą się bujnymi kwiatami, które będą ozdobą przez całe lato. Żeby jednak pokazały pełnię swojego potencjału, dodaj do ich pielęgnacji coś jeszcze – domowy nawóz z kuchni. Dzięki temu zarówno hortensje na balkonie, jak i te w ogrodzie rozkwitną w pełni.

Reklama

Jak działa nawóz do hortensji z wody po ogórkach kiszonych?

Woda po ogórkach kiszonych to prawdziwa perełka wśród domowych nawozów, zwłaszcza dla roślin lubiących kwaśne środowisko – takich jak hortensje. Jeśli chcesz wzmocnić roślinę lub zastanawiasz się dlaczego twoja hortensja nie kwitnie i szukasz sposobu, aby jej pomóc - sięgnij po ten taniutki patent.

Ten kuchenny składnik zawiera nie tylko kwas mlekowy, ale i śladowe ilości składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na rozwój kwiatostanów. Dzięki temu wzmacniasz roślinę, poprawiasz jej zdolność pobierania składników odżywczych z gleby i wpływasz na intensywniejsze wybarwienie kwiatów – zwłaszcza tych w odcieniach niebieskiego.

Jak stosować wodę po ogórkach kiszonych? Pamiętaj o zasadzie 1:10

Zachowaj ostrożność – nie lej czystej wody po ogórkach prosto do doniczki lub pod krzaczki hortensji. Najpierw ją rozcieńcz. Przygotuj mieszankę w proporcji 1 część wody po ogórkach na 10 części czystej wody. Wymieszaj dokładnie i podlej hortensje 2 razy w miesiącu.

Najlepiej rób to rano, gdy ziemia jest lekko wilgotna. Unikaj podlewania w czasie upałów. Jeśli ogórki były mocno słone, lepiej zwiększ porcję czystej wody – nadmiar soli nie służy hortensjom.

Nawożenie hortensji wodą po ogórkach kiszonych
Nawóz do hortensji z wody po ogórkach kiszonych stosuj w proporcji 1:10, fot. Adobe Stock, yuu nakamura

Jakie efekty daje ten nawóz?

Już po kilku tygodniach zobaczysz, że liście stają się intensywnie zielone, a pąki zaczynają się zawiązywać szybciej i liczniej. Kwiaty mogą zyskać bardziej nasycony kolor, szczególnie przy hortensjach niebieskich i fioletowych. Dzięki zakwaszeniu gleby utrzymasz odpowiednie pH, które sprzyja właśnie takim odcieniom.

Oprócz tego stosowanie tego kuchennego składnika sprawi, że wzmocni się ogólna odporność rośliny, poprawi struktura gleby i zwiększy ilość oraz wielkość kwiatostanów. Pamiętaj – regularność to klucz do sukcesu.

Co zamiast wody po ogórkach kiszonych?

Jeśli akurat nie masz ogórków kiszonych, sięgnij po inne kuchenne zakwasy:

  • Skórki z pomarańczy – namocz je w wodzie i podlej roślinę. Kwiaty hortensji będą intensywnie niebieskie.
  • Ocet jabłkowy – 1 litr octu na 8 litrów wody, stosuj raz w miesiącu, aby poprawić kondycję roślin.
  • Obierki z ogórka - poprawiają mikroflorę gleby, a hortensja wytwarza więcej kwiatów.

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama