Przystawki wigilijne to przede wszystkim te przygotowane na bazie ryb - łososia, dorsza i śledzia. Na bożonarodzeniowym stole nie powinno również zabraknąć tradycyjnej sałatki jarzynowej i pasztetu podawanego z domowymi przetworami z octu.
Spis treści:
- Przystawki wigilijne ze śledziem
- Sałatki wigilijne
- Pasztety wegetariańskie
- Przystawki wigilijne z łososiem
- Inne przystawki z ryb
- Przystawki świąteczne z mięsem
- Domowe przetwory
Przystawki wigilijne ze śledziem
Śledź, to król polskich stołów, szczególnie w okresie świątecznym. Ta wdzięczna i nietrudna w przygotowaniu ryba może być podawana zarówno na słono, jak i na słodko.
Tatar ze śledzia
Śledzie pod pierzynką
Śledzie w oleju
Śledzie po kaszubsku
fot. Adobe Stock
Sałatki wigilijne
Najpopularniejszą sałatką wigilijną jest sałatka jarzynowa - z gotowanych warzyw, z dodatkiem jajka, jabłka i majonezu. Gościom warto zaserwować również tę ze śledziem albo klasyczną sałatkę ziemniaczaną.
Sałatka śledziowa na święta
Sałatka z wędzonym łososiem
Sałatka ziemniaczana
Sałatka z pieczarkami i porem
Pasztety wegetariańskie na święta
Świetnym pomysłem na przystawkę wigilijną jest pasztet. Najlepiej smakuje ten przygotowany na bazie warzyw i kaszy np. jaglanej.
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami
Pasztet warzywny z fasoli
Pasztet z soczewicy
Pasztet warzywny z selera
fot. Adobe Stock
Przystawki wigilijne z łososiem
Obok śledzia, drugą najczęściej wybieraną rybą na świąteczne przystawki, jest łosoś - można go podawać zarówno na zimno np. w formie tatara, jak i ciepło np. w pasztecikach z ciasta drożdżowego albo francuskiego.
Przekąski z łososia
Tatar z łososia
Inne przystawki z ryb
Do przygotowania wigilijnych przystawek świetnie nadaje się również dorsz, sandacz, pstrąg czy miruna. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich przekąsek jak ryba po japońsku czy ryba w galarecie.
Ryba faszerowana
Ryba po japońsku
Ryba w galarecie
Ryba w occie
Dorsz w zalewie octowej
fot. Adobe Stock
Przystawki świąteczne z mięsem
W pierwszy i drugi dzień świąt na stole mogą pojawić się pyszne przekąski przygotowane z mięs - najczęściej jest to pieczony domowy pasztet lub schab w galarecie.
Schab w galarecie
Schab po warszawsku
Schab pieczony
Pasztet domowy
Domowe przetwory
Domowe przetwory będą idealnym dodatkiem do wszystkich wigilijnych przystawek - tych mięsnych i tych wegetariańskich, a także do samodzielnie pieczonego chleba.
Grzybki w occie
Gruszki w occie
Przetwory z pomidorów
Kiszone pomidory
Powidła śliwkowe
Więcej przepisów na przystawki wigilijne: