Kiszone pomidory - przygotuj latem, ciesz się zimą

Kiszone pomidory fot. Adobe Stock
Kiszone pomidory mają wyborny smak, a sam proces przygotowania niewiele różni się od kiszenia ogórków. Do kiszenia wybieraj nieduże i jędrne pomidory gruntowe.
Edyta Liebert / 14.08.2020 12:54
Kiszone pomidory fot. Adobe Stock

Kiszone pomidory to ukraiński przysmak, który staje się w Polsce coraz bardziej popularny. Walory smakowe zależą od ilości dodanych przypraw - m.in. ziela angielskiego, czosnku, chrzanu oraz proporcji. Przez pierwsze 2 miesiące w słoikach są świetnym dodatkiem do sałatek i obiadu, później już są na tyle wiotkie, że spełniają się w roli dodatku do zupy. 

Przepis na kiszone pomidory 

Pamiętaj, że podane proporcje są sugerowane i orientacyjne - dużo zależy od pojemności słoików, wielkości pomidorów czy ilości dodatków. Wybieraj odmiany pomidorów, które rosną w gruncie, są podłużne i aromatyczne. 

Sięgaj także po liście chrzanu (nie tylko korzeń), tak jak w przypadku kiszonych ogórków. Zapomnij jednak o zalewaniu pomidorów w słoikach wrzątkiem - ich delikatna skóra odejdzie i to zniweczy całe przedsięwzięcie. Plusem kiszenia pomidorów jest fakt, że nie ma konieczności ich pasteryzacji

Kiszone pomidory w słoikachfot. Adobe Stock

Składniki:

  • 6 kg pomidorów,
  • 4 l wody,
  • 2 główki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • baldachimy kopru (sztuka na słoik),
  • korzeń chrzanu (plus liść, jeśli jest),
  • liście laurowe,
  • ziarenka gorczycy,
  • 4 łyżki soli,
  • ew. liście wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i osusz. Chrzan pokrój na mniejsze kawałki, by lepiej oddawał aromat. 
  2. W wyparzonych słoikach na kiszonki umieść pomidory tak, by ich nie uszkodzić.
  3. Dodaj przyprawy oraz inne dodatki: intuicyjnie spróbuj eksperymentować z ich ilością i oznacz słoik, który zawiera np. więcej czosnku lub są w nim liście wiśni. 
  4. W garnku zagotuj wodę z solą. Lekko ostudź - nie może być zbyt gorąca. Zalej nią pomidory w słoikach tak, by żaden składnik nie wystawał ponad taflę wody. 
  5. Słoiki z kiszonymi pomidorami odstaw na tydzień i przykryj ściereczką, a potem przestaw w zacienione miejsce - możesz już po 7 dniach je degustować. Po ok. 8 tygodniach stają się bardzo miękkie, ale intensywniejsze w smaku.

Przepisy na warzywa w słoikach: Pomidory na zimę na kilka sposobów Marynowana cukinia na zimęDynia w occie
Marynowana papryka w słoiku

Redakcja poleca

REKLAMA