Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny

Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.
Edyta Liebert / 15.11.2019 11:27
DRUKUJ PRZEPIS
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 filety śledziowe
  • 1 spora cebula biała
  • 1/2 szklanki oleju lnianego lub oleju słonecznikowego wysokiej jakości
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Pozornie proste w wykonaniu śledzie w oleju wymagają skrupulatności. Im mniej składników, tym bardziej wybije się na pierwszy plan ich jakość.
 
Śledzie w oleju są podstawą wielu innych przekąsek, warto zatem skupić się na podstawowym przepisie, by potem dokonać wariacji w tym temacie i zaserwować śledzie z cebulą i ogórkiem, śledzie z suszonymi pomidorami, sałatkę śledziową itp. Będziesz dumna, jak prezentują się na stole w towarzystwie innych potraw wigilijnych.
 
  1. Śledzie umyj i namocz w zimnej wodzie na min. 6 godzin, podczas których wymień w nich wodę 3 razy.
  2. Odlej wodę, osusz płaty i pokrój je na mniejsze kawałki. Ułóż je w naczyniu, np. w słoiku.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Posyp nią filety i skrop sokiem z cytryny.
  4. Włóż kilka sztuk ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego oraz liść laurowy do środka.
  5. Połącz olej z oliwą i zalej nimi śledzie. Przykryj. 
  6. Odstaw śledzie do lodówki tak, aby wszystkie smaki się połączyły i przegryzły. Potrzebują kilku godzin.

Wskazówka:

Idealne w smaku śledzie w oleju otrzymasz po kilku dniach od ich zamarynowania.

Przepisy na śledzie:Tatar ze śledzia z ostrą paprykąŚledzie z rodzynkami, musztardą, buraczkamiŚledź po kaszubsku
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)