Składniki:
- 4 matiasy śledziowe,
- jabłko,
- pół cytryny,
- pół świeżego ogórka,
- cebula,
- łyżka masła,
- 3-4 łyżki śmietany,
- koperek,
- pieprz cayenne,
- pieprz czarny.
Przygotowanie:
Sałatka śledziowa na święta to danie postne na Wigilię, którego nie powinno zabraknąć na żadnym stole. Nasza propozycja to przepis z dodatkiem świeżego ogórka, który przełamuje słoność śledzia oraz jabłka, które nadaje przekąsce słodyczy.
Połączenie matiasów i chrupiących składników sprawdzi się doskonale podczas bożonarodzeniowego biesiadowania. Warto podać je z chrupkim pieczywem. To jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych.
- Śledzie na sałatkę śledziową (najlepiej matiasy) opłucz, odmocz, osącz. Pokrój śledzie na kawałki, najlepiej w grubszą kostkę.
- Jabłko umyj, pokrój w ćwiartki, usuń gniazdko nasienne. Pokrój w plasterki lub kostkę, ułóż na talerzu, skrop sokiem z cytryny.
- Jabłka przykryj warstwą śledzia.
- Świeżego ogórka pokrój w słupki albo kostkę, ułóż warstwę na śledziu.
- Obraną cebulę pokrój w półkrążki, przesmaż na maśle, wystudź, wyłóż na sałatkę.
- Sałatkę śledziową na święta posyp koperkiem i pieprzem, a także polej śmietaną.
Więcej przepisów wigilijnych: Rybne kotlety alternatywa dla tradycyjnego karpia
Ryba na słodko? Przepis na karpia wg Magdy Gessler
Ryba po grecku na święta i nie tylko