Składniki:
- 250 g pieczarek,
- 1/2 kg ziemniaków,
- pęczek koperku (lub pietruszki),
- 1 spora cebula,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Dla jednych mogłyby nie istnieć, dla drugich stanowią doskonały dodatek. Sałatka z pieczarkami nie przypadnie do gustu każdemu, ale jeśli chcesz zaryzykować - koniecznie wykorzystaj przepis na sałatkę z pieczarkami i porem.
Z kolei pieczarki na ciepło znakomicie wypadają jako dodatek do obiadu zamiast surówki, a pojedyczne sztuki sprawdzają się w jednogarnkowych daniach, np. zapiekance makaronowej z pieczarkami.
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Po wystudzeniu obierz i pokrój w talarki.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Ostudź.
- Koperek posiekaj drobno i dodaj do ziemniaków i pieczarek.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, możesz zrumienić ją na patelni.
- Od pora odetnij zielone liście, a białą część przekrój wzdłuż i posiekaj - mogą powstać paski i półksiężyce.
- Przygotuj sos z majonezu, musztardy, soli i pieprzu. Zalej nim składniki i wymieszaj.
Sałatki na różne okazje: Przepis wideo: jak zrobić sałatkę gyros warstwowąSałatka z kurczakiem - modna i prosta w wykonaniuOwocowa sałatka z kurczakiem