Ryba w occie - prosty i szybki przepis

Ryba w occie to jedna z ulubionych przekąsek na świątecznym stole. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 20 minut!
Małgorzata Machnicka / 20.11.2019 11:30
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba w occie - prosty i szybki przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 surowych śledzi,
  • 2 czerwone cebule, 
  • 750 ml wody, 
  • 250 ml octu,
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • mąki,
  • olej roślinny
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Ryba w occie to danie, które na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni. Do jego przygotowania możesz wykorzystać niemal każdą rybę - w zależności od regionu jest to szczupak, sandacz, karp, dorsz, łosoś czy, tak jak w naszym przypadku, śledź. 

  1. Śledzie umyj i osusz. Obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. 
  2. Ocet wymieszaj z wodą, dodaj sól, cukier, wszystkie przyprawy i zagotuj. 
  3. Ryby ułóż w podłużnym naczyniu razem z pokrojoną w krążki cebulą i zalej przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na przynajmniej 24 godziny.

Więcej przepisów na pyszne przekąski:
Przepis na śledzie w oleju
Przepis na roladki z łososiem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)