Składniki:
- 8 surowych śledzi,
- 2 czerwone cebule,
- 750 ml wody,
- 250 ml octu,
- 3 łyżki cukru,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- mąki,
- olej roślinny
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ryba w occie to danie, które na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni. Do jego przygotowania możesz wykorzystać niemal każdą rybę - w zależności od regionu jest to szczupak, sandacz, karp, dorsz, łosoś czy, tak jak w naszym przypadku, śledź.
- Śledzie umyj i osusz. Obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Ocet wymieszaj z wodą, dodaj sól, cukier, wszystkie przyprawy i zagotuj.
- Ryby ułóż w podłużnym naczyniu razem z pokrojoną w krążki cebulą i zalej przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
Więcej przepisów na pyszne przekąski:
Przepis na śledzie w oleju
Przepis na roladki z łososiem