Nie masz pomysłu na wigilijnego karpia? Sprawdź najsmaczniejsze oblicze tej królewskiej ryby!

To twoja ulubiona ryba? Jeżeli nie masz pomysłu albo chcesz zachwycić domowników nowym pomysłem, sprawdź nasze przepisy! Nie tylko smażony lub w galarecie - zobacz!
Sylwia Kazimierczuk / miesiąc temu
Karp w galarecie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
  1. Karp w galarecie
  2. Karp smażony
  3. Karp pieczony
  4. Karp wędzony
  5. Karp w zalewie octowej
  6. Karp po staropolsku

Karp wigilijny

Karp w galarecie

Jeden z najczęściej podawanych w tej formie. Obgotowane filety lub dzwonka karpia są maczane w gęstym wywarze i galarecie. Towarzyszą mu pokrojone warzywa rosołowe: marchewka, pietruszka, ziemniaki lub cebula. Jeżeli chcesz uzyskać najgęstsza i jedną z najzdrowszych galaret – wykorzystaj nóżki kurze, jeżeli dopuszczasz udział mięsa podczas wigilijnej kolacji.

Karp smażony

Wykorzystaj 1,5 kilogramowe tusze, które dokładnie oczyść przez smażeniem. Najlepszym sposobem na osuszenie, jest przełożenie na ręcznik papierowy – to zapobiegnie pryskaniu na rozgrzanym oleju. Panierka z bułki tartej lepiej utrzyma całość, jeżeli najpierw obtoczysz rybę w mące i jajku. Wystarczy sól i pieprz, ale jeżeli przygotowujesz go wcześniej, możesz zrobić marynatę do smażonego karpia.

Karp pieczony

Zdrowsza alternatywa dla tego poprzedniego. Możesz dołączyć warzywa i upiec w naczyniu żaroodpornym razem z rybą. Wystarczy zamknąć soki poprzez szybkie podsmażenie na patelni, a następnie przełóż do piekarnika. Pamiętaj, aby nie przesuszyć karpia, bo będzie twardy i niesmaczny. Jeżeli zdarzy się wypadek, wystarczy przełożyć na parę minut do parowaru, aby zmiękczyć całość. Pieczony karp to zdecydowany faworyt dla osób na diecie.

Karp wędzony

Wędzony na ciepło lub na zimno może być podawany w sałatce lub jako płaty zalane w galarecie. Najsmaczniejszy jest wtedy, gdy rozczłonkujemy go w dzwonka i pozostawimy do zjedzenia w asyście ziemniaków lub chleba. Jeżeli szukasz sposobu, jak samemu uwędzić rybę, wystarczy zaopatrzyć się w woka. Ułóż rybę na kratce dołączonej do naczynia i na dnie ułóż wiórki drzewa jabłkowego oraz olchowego, w zależności od preferencji.

Karp w zalewie octowej

Danie dla wszystkich wielbicieli marynowanych ryb. Jeżeli chcesz wydobyć z karpia najgłębszy smak, wystarczy go podsmażyć, a następnie przełożyć do zalewy octowej i szczelnie zawekować. Już po 3 dniach jest gotowany do serwowania, ale najlepszy dopiero po około 2 tygodniach, gdy mięso przejdzie smakiem przypraw i zalewy. Jeżeli nie jesteś fanem karpia, który jest bogaty w ości, możesz w podobny sposób zaserwować śledzia.

Karp po staropolsku

Aromatyczny i niezwykle intensywny w smaku. Gotowany w wywarze i doprawiony bakaliami to słodka wersja karpia z szarym sosem, który pozyskasz naturalnie po duszeniu z owocami i innymi dodatkami. Jeżeli chcesz zagęścić sos, wystarczy zmiksować owoce lub dodać odrobinę skrobi lub maki ziemniaczanej.

Zobacz też:
4 sprawdzone przepisy na doskonałe śledzie na wigilijny stół!
Szukasz alternatywy dla karpia i śledzia? Wykorzystaj przepisy na soczystego dorsza!

 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)