Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych
- winne jabłko
- czerwona cebula
- pomarańcza
- 4 ziemniaki
- 2 buraki
- 2 łyżki posiekanej natki
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filety umyj, pokrój na kawałki, posyp pieprzem, odstaw na 60 min. Ziemniaki i buraki ugotuj, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Pomarańczę obierz, wykrój fileciki miąższu. Składniki ułóż w salaterce.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Dopraw szczyptą cukru, solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem, posyp natką. Przykryj i wstaw do lodówki na 1–2 godz.