Ryba w galarecie to przekąska, która doskonale sprawdzi się w święta. Zanim zalejesz rybę wywarem, dla ozdoby na półmisku możesz poukładać natkę pietruszki, kawałki ugotowanej marchewki, groszek lub kawałki jajka na twardo. Dzięki temu będzie cieszyć zarówno podniebienie, jak i oczy.
Przepis na rybę w galarecie (wersja z mrożonych filetów)
Przygotowanie: 80 minut.
Chłodzenie: 60 minut.
Ilość porcji: 6-8.
Składniki:
- 1 kg mrożonych filetów rybnych (mintaj, dorsz),
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 1/2 szklanki kremówki płynnej,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 2 litry wywaru warzywnego,
- listek laurowy,
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
- 3,5 łyżeczki żelatyny,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Zamrożone ryby zalej bulionem, włóż listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
- Przykryj i gotuj około 30 minut.
- Osącz. Zachowaj 3 szklanki wywaru.
- Bułkę wymieszaj z kremówką i odstaw na 15 minut, a następnie razem z rybą zmiel w maszynce.
- Masę wymieszaj z jajkami, koperkiem, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką. Wyrób na jednolitą masę.
- 2 duże kawałki folii spożywczej posmaruj olejem, nałóż masę rybną i zawiń, tworząc dwa wałki.
- Gotuj 40 minut w wodzie.
- Wyjmij, ostudź i usuń folię spożywczą.
- Rybę pokrój w grube plastry, ułóż na półmisku i udekoruj według uznania.
- Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.
- Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Dodaj namoczoną żelatynę, dobrze wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, polej nią rybę.
- Odstaw rybę w galarecie do lodówki na co najmniej godzinę.
Przepis pierwotnie opublikowany 14.12.2010 na zlecenie Edipresse
Przepis na rybę w galarecie (wersja z karpiem)
Składniki:
- przeciętnej wielkości karp, o wadze 1,2-1,5 kg,
- 1 średniej wielkości pietruszka,
- 1 spora marchewka,
- mały kawałek bulwy selera,
- 3 łyżki żelatyny,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- pieprz,
- sól,
- do dekoracji: marchewka, groszek cukrowy.
Sposób przygotowania:
- Karpia spraw - oskrob łuski, usuń łeb i wnętrzności, pozostaw ogon i płetwy. Dokładnie wypłucz karpia, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Osusz, pokrój na ok. 4 cm dzwonki, posyp odrobiną soli.
- Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Do garnka z szerokim dnem włóż wszystkie warzywa, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.
- Dodaj 2 litry wody, zagotuj. Od momentu wrzenia wody, gotuj jeszcze przez 25 minut.
- Do gotującego się wywaru dodaj karpia, gotuj kolejne 20 minut. Wyjmij rybę, ale ostrożnie - może się rozpadać.
- Gdy karp nieco przestygnie, wyjmij z niego ości.
- Przecedź wywar przez sito, jeśli trzeba to dodatkowo dopraw.
- Żelatynę namocz w 3-4 łyżkach zimnej, przegotowanej wody.
- Gdy żelatyna się rozpuści, dodaj do wywaru i zamieszaj.
- Wywar rybno-warzywny wystudź. Potem wylej ok. 1/4 - 1/3 na półmisek, wstaw do lodówki aby zastygł (potrwa to prawdopodobnie ok. godziny).
- Po zastygnięciu części wywaru na półmisku, ułóż na nim kawałki ryby. Potem wylej kolejną porcję wywaru, znowu odstaw rybę w galarecie do zastygnięcia.
- Ułóż warzywa, które przeznaczyłaś do dekoracji - pokrojoną w ozdobne kształty marchewkę lub groszek cukrowy.
- Na rybę w galarecie wylej resztę wywaru, wstaw do lodówki, aż zupełnie zastygnie.
Zobacz więcej przepisów na święta:
Ryba po grecku
Sernik krakowski - przepis Magdy Gessler
Pierniki świąteczne w 3 odsłonach
Krokiety z kapustą i grzybami
Uszka z grzybami na Wigilię
Sałatki na święta
Makowiec na święta - 9 przepisów
Pasztet - 20 najlepszych przepisów
Keks z bakaliami - przepis
Potrawy wigilijne - 12 przepisów
Dania wigilijne Magdy Gessler
Ciasta na Boże Narodzenie
Dania z ryb - 43 przepisy