Ryba w galarecie - przepis, który zawsze się udaje

ryba w galarecie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Ryba w galarecie, zaserwowana w towarzystwie warzyw, to klasyk na wigilijnym stole. Danie możesz przygotować z mrożonych filetów rybnych (np. mintaja lub dorsza) albo zdecydować się na pokrojonego w dzwonki karpia.
Weronika Kwaśniak / 22.12.2020 05:05
ryba w galarecie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ryba w galarecie to przekąska, która doskonale sprawdzi się w święta. Zanim zalejesz rybę wywarem, dla ozdoby na półmisku możesz poukładać natkę pietruszki, kawałki ugotowanej marchewki, groszek lub kawałki jajka na twardo. Dzięki temu będzie cieszyć zarówno podniebienie, jak i oczy. 

Przepis na rybę w galarecie (wersja z mrożonych filetów)

Przygotowanie: 80 minut.
Chłodzenie: 60 minut.
Ilość porcji: 6-8.

Składniki:

  • 1 kg mrożonych filetów rybnych (mintaj, dorsz),
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1/2 szklanki kremówki płynnej,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 litry wywaru warzywnego,
  • listek laurowy,
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
  • 3,5 łyżeczki żelatyny,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożone ryby zalej bulionem, włóż listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
  2. Przykryj i gotuj około 30 minut.
  3. Osącz. Zachowaj 3 szklanki wywaru.
  4. Bułkę wymieszaj z kremówką i odstaw na 15 minut, a następnie razem z rybą zmiel w maszynce.
  5. Masę wymieszaj z jajkami, koperkiem, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką. Wyrób na jednolitą masę.
  6. 2 duże kawałki folii spożywczej posmaruj olejem, nałóż masę rybną i zawiń, tworząc dwa wałki.
  7. Gotuj 40 minut w wodzie.
  8. Wyjmij, ostudź i usuń folię spożywczą.
  9. Rybę pokrój w grube plastry, ułóż na półmisku i udekoruj według uznania.
  10. Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.
  11. Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  12. Dodaj namoczoną żelatynę, dobrze wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  13. Gdy galaretka zacznie tężeć, polej nią rybę.
  14. Odstaw rybę w galarecie do lodówki na co najmniej godzinę.

Przepis pierwotnie opublikowany 14.12.2010 na zlecenie Edipresse

Przepis na rybę w galarecie (wersja z karpiem)

Składniki:

  • przeciętnej wielkości karp, o wadze 1,2-1,5 kg,
  • 1 średniej wielkości pietruszka,
  • 1 spora marchewka,
  • mały kawałek bulwy selera,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • pieprz,
  • sól,
  • do dekoracji: marchewka, groszek cukrowy.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia spraw - oskrob łuski, usuń łeb i wnętrzności, pozostaw ogon i płetwy. Dokładnie wypłucz karpia, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Osusz, pokrój na ok. 4 cm dzwonki, posyp odrobiną soli. 
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  4. Do garnka z szerokim dnem włóż wszystkie warzywa, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.
  5. Dodaj 2 litry wody, zagotuj. Od momentu wrzenia wody, gotuj jeszcze przez 25 minut.
  6. Do gotującego się wywaru dodaj karpia, gotuj kolejne 20 minut. Wyjmij rybę, ale ostrożnie - może się rozpadać.
  7. Gdy karp nieco przestygnie, wyjmij z niego ości
  8. Przecedź wywar przez sito, jeśli trzeba to dodatkowo dopraw.
  9. Żelatynę namocz w 3-4 łyżkach zimnej, przegotowanej wody.
  10. Gdy żelatyna się rozpuści, dodaj do wywaru i zamieszaj.
  11. Wywar rybno-warzywny wystudź. Potem wylej ok. 1/4 - 1/3 na półmisek, wstaw do lodówki aby zastygł (potrwa to prawdopodobnie ok. godziny).
  12. Po zastygnięciu części wywaru na półmisku, ułóż na nim kawałki ryby. Potem wylej kolejną porcję wywaru, znowu odstaw rybę w galarecie do zastygnięcia.
  13. Ułóż warzywa, które przeznaczyłaś do dekoracji - pokrojoną w ozdobne kształty marchewkę lub groszek cukrowy.
  14. Na rybę w galarecie wylej resztę wywaru, wstaw do lodówki, aż zupełnie zastygnie.

Zobacz więcej przepisów na święta:
Ryba po grecku
Sernik krakowski - przepis Magdy Gessler
Pierniki świąteczne w 3 odsłonach
Krokiety z kapustą i grzybami
Uszka z grzybami na Wigilię
Sałatki na święta
Makowiec na święta - 9 przepisów
Pasztet - 20 najlepszych przepisów
Keks z bakaliami - przepis
Potrawy wigilijne - 12 przepisów
Dania wigilijne Magdy Gessler

Ciasta na Boże Narodzenie
Dania z ryb - 43 przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA