Karp w galarecie - prosty przepis fot. Fotolia

Ryba w galarecie - przepis na rybę

Ryba w galarecie to propozycja dla prawdziwych smakoszy! Zobacz przepis!
/ 22.05.2019 22:05
Karp w galarecie - prosty przepis fot. Fotolia

Ryba w galarecie to znakomita przekąska, która doskonale sprawdzi się w święta. Zanim zalejesz rybę wywarem, dla ozdoby na półmisku możesz poukładać natkę pietruszki, kawałki ugotowanej marchewki, groszek lub kawałki jajka na twardo. Dzięki temu będzie cieszyć zarówno podniebienie, jak i oczy. 

Przygotowanie: 80 min
Chłodzenie: 60 min

Przepis na 6–8 porcji:
- 1 kg mrożonych filetów rybnych (mintaj, panga, dorsz)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki kremówki płynnej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 litry wywaru warzywnego (może być z kostki)
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
1. Nierozmrożone ryby zalej bulionem, włóż listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.

2. Przykryj i gotuj ok. 30 min.

Ryba po grecku - przepis

3. Osącz. Zachowaj 3 szklanki wywaru.

4. Bułkę wymieszaj z kremówką i odstaw na 15 min, a następnie razem z rybą zmiel w maszynce.

5. Masę wymieszaj z jajkami, koperkiem, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką. Wyrób na jednolitą masę.

Karp z rodzynkami i winem - przepis

6. Dwa duże kawałki folii spożywczej posmaruj olejem, nałóż masę rybną i zawiń, tworząc dwa wałki.

7. Gotuj 40 min w wodzie.

8. Wyjmij, ostudź i usuń folię spożywczą. Rybę pokrój w grube plastry, ułóż na półmisku i udekoruj według uznania.

9. Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.

10. Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

11. Dodaj namoczoną żelatynę, dobrze wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Śledź z owocami - przepis

12. Gdy galaretka zacznie tężeć, polej nią rybę.

13. Odstaw do lodówki na godzinę.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)