Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian

Pasztet z soczewicy z powodzeniem może zastąpić ten tradycyjny, mięsny. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 60 minut.
Urszula Wilczkowska / 20.11.2019 07:44
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z soczewicy - lekki i zdrowy przepis zachwyci nie tylko wegetarian fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g suchej soczewicy (zielonej lub brązowej)
  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 100 ml koncentratu pomidorowego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Pasztet z soczewicy doprawiony orientalnym curry i szczyptą czerwonej ostrej papryki jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Możesz go podawać na ciepło i na zimno. Świetnie komponuje się z kiszonymi ogórkami i grzybkami w occie. 

  1. Soczewicę ugotuj i przesyp do dużej miski.
  2. Na patelni podsmaż cebulę aż się zeszkli - tuż przed końcem smażenia dodaj do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smaż jeszcze kilka sekund. Dodaj do soczewicy razem z jajkiem, przyprawami, kaszą jaglaną i koncentratem pomidorowym.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zblenduj na gładko.
  4. Formę keksową posmaruj olejem, wysyp bułką tartą i przełóż masę.
  5. Pasztet z soczewicy piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z ciecierzycy
Przepis na pasztet z selera

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA