Szpinak w cieście

Zdrowe!
/ 27.09.2013 05:45
DRUKUJ PRZEPIS
Szpinak w cieście Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 165 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg liści szpinaku
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 15 g drożdży
  • 250 ml letniej kremówki
  • 15 dag mąki
  • jajko
  • łyżka parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej
Przygotowanie:
  1. Liście szpinaku opłucz, usuń ogonki. Blanszuj 2 min. Odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie odciśnij.
  2. Czosnek lekko przesmaż na oliwie, dodaj do szpinaku, posól, wymieszaj. Uformuj kulki.
  3. Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Dodaj mąkę, jajko, parmezan, sól i pieprz. Odstaw na 5 min. Kulki obtocz w mące i cieście, smaż w oleju.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA