Ryba po grecku

Wbrew swojej nazwie ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji!
/ 04.11.2016 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba po grecku fot. Fotolia
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg filetów z ryby (najlepszy będzie dorsz lub mintaj)
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rybę po grecku! To jedno z dań, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt!

  1. Jajko roztrzep z solą i pieprzem.
  2. Filety rybne pokrój na kawałki (około 5-7 cm długości).
  3. Obtaczaj filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące.

Kluski z makiem - przepis

  1. Smaż filety na rozgrzanym oleju, aż będą złociste.
  2. Kiedy ryba będzie już usmażona, zdejmij ją z ognia i odstaw.
  3. Cebulę obierz i posiekaj. Następnie przesmaż.
  4. Marchew, pietruszkę i selera obierz.
  5. Warzywa zetrzyj na grubej tarce.

Jak usmażyć karpia?

  1. Dodaj je do cebuli. Dodaj również wodę, sól, pieprz.
  2. Duś wszystko na niewielkim ogniu przez 30-40 minut (do miękkości).
  3. Dodaj przecier pomidorowy i duś przez kolejne 5 minut.
  4. Na półmisek wykładaj naprzemiennie rybę i warzywa.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/24.12.2018 01:21
Co za gość moja mama babcia i inni robili właśnie tak jak tu w przepisie jest i wychodziły super. Dlatego polecam ten przepis . Pozdrawiam
/23.12.2018 22:38
Idz gotuj do przedszkola i nie pisz tu takich glupot !
/04.11.2018 20:00
"8. Warzywa zetrzyj na grubej tarce" - absolutnie NIE !!! - To jest profanacja ryby po grecku. Należy ręcznie pokroić warzywa: marchew, pietruszka, seler na słupki: 2-3mm/2-3mm o długości ok 3-4cm. (można użyć do tego jakiejś krojarki, która uzyska te wymiary). Następnie należy tak pokrojone warzywa delikatnie podsmażyć. Po podsmażeniu wrzucamy wszystko do garnka (lepiej warstwami), czyli: - warzywa, - rybę, - przecier i wodę i krótko dusimy (10-15 min). To jest prawdziwa ryba po grecku!