Schab pieczony - pyszny i soczysty. Zobacz przepis

Schab pieczony, który można jeść na ciepło i na zimno. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i zimna przekąska.
Marta Kosakowska / 21.11.2019 18:15
DRUKUJ PRZEPIS
Schab pieczony - pyszny i soczysty. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg schabu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • zioła prowansalskie,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:

Przepis na schab pieczony warto mieć zawsze pod ręką. Receptura jest łatwa, lecz należy pamiętać, że mięso warto zamarynować około 12 godzin wcześniej. Warto zrobić to wieczorem w przeddzień podania.

Pieczony schab można serwować jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i sałatki. Na zimno będzie stanowił świetną przekąskę na imprezę lub dodatek do pieczywa.

Jak upiec schab?

  1. Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Mięso natrzyj solą, pieprzem, ziołami oraz czosnkiem, przeciśniętym przez praskę oraz odrobiną oleju. Na wierzchu połóż gałązki rozmarynu.
  3. Zwiń mięso w folię i schowaj w lodówce na ok. 12 godzin.
  4. Po etapie marynowania, wyjmij mięso z folii. Gałązki rozmarynu oraz inne przyprawy delikatnie usuń nożem.
  5. Schab ułóż na kratce do pieczenia. Pod spodem umieść blaszkę, na którą będą ściekać soki.
  6. Piecz przez 40-50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Piekarnik powinien grać zarówno od góry, jak i od dołu.
  7. Po tym czasie, wyjmij mięso z piekarnika. Zwiń w folię aluminiową i włóż do brytfanki. Dolej gorącą wodę.
  8. Piecz przez około 120 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.

Inne przepisy na schab:
Schab pieczony w piekarniku i inne
Roladki schabowe - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)