Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- majeranek,
- tymianek,
- zioła prowansalskie,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Przepis na schab pieczony warto mieć zawsze pod ręką. Receptura jest łatwa, lecz należy pamiętać, że mięso warto zamarynować około 12 godzin wcześniej. Warto zrobić to wieczorem w przeddzień podania.
Pieczony schab można serwować jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i sałatki. Na zimno będzie stanowił świetną przekąskę na imprezę lub dodatek do pieczywa.
Jak upiec schab?
- Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Mięso natrzyj solą, pieprzem, ziołami oraz czosnkiem, przeciśniętym przez praskę oraz odrobiną oleju. Na wierzchu połóż gałązki rozmarynu.
- Zwiń mięso w folię i schowaj w lodówce na ok. 12 godzin.
- Po etapie marynowania, wyjmij mięso z folii. Gałązki rozmarynu oraz inne przyprawy delikatnie usuń nożem.
- Schab ułóż na kratce do pieczenia. Pod spodem umieść blaszkę, na którą będą ściekać soki.
- Piecz przez 40-50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Piekarnik powinien grać zarówno od góry, jak i od dołu.
- Po tym czasie, wyjmij mięso z piekarnika. Zwiń w folię aluminiową i włóż do brytfanki. Dolej gorącą wodę.
- Piecz przez około 120 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Inne przepisy na schab:
Schab pieczony w piekarniku i inne
Roladki schabowe - przepis