Ryba po japońsku, podobnie jak ryba po grecku, może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jej smak jest jeszcze bardziej intensywny, choć te potrawy wigilijne są do siebie trochę podobne.
Na rybę po japońsku możesz wykorzystać filety dorsza, miruny, mintaja, morszczuka. Ważne, by były to filety bez skóry. Warto wybierać ryby z certyfikatem MSC, dzięki temu masz pewność, że została złowiona w sposób odpowiedzialny, a gatunkom nie grozi wyginięcie.
Filety rybne możesz usmażyć w cieście naleśnikowym lub tradycyjnie obtoczone mąką, na oleju.
Ryba po japońsku krok po kroku:
Ryba po japońsku dobrze smakuje na gorąco, od razu po przygotowaniu. Możesz też podać ją na zimno, całkowicie przestudzoną.
Zobacz inne przepisy na Wigilię:
Paszteciki wigilijne
Prosty przepis na kutię
Potrawy wigilijne dla dziecka
Pstrąg na Wigilię
Kapusta z fasolą i grzybami